KALP KRİZİ RİSKİ NASIL AZALIR

KALP KRİZİ RİSKİ NASIL AZALIR

Yayınlama: 23.07.2013
242
A+
A-

 

 

UZMANINDAN KALP KRİZİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ

 

Uzmanlar kalp krizi riski altında bulunan hastaların sağlıklı beslenerek ve düzenli spor yaparak riski azaltacağını kaydetti.



Uzmanlar kalp krizi riski altında bulunan hastaların sağlıklı beslenerek ve düzenli spor yaparak riski azaltacağını kaydetti. Kalp krizi riskinin sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve düzenli yaşam tarzı gibi davranışlarla azaltılabileceğini belirten Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferhat Kumak, kalp sağlığı ile ilgili bilgilendirme ve tavsiyelerde bulundu.



Önlem alınmaması durumunda 2020 yılında kalp krizinden yaklaşık 400 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin edildiğini kaydeden Kumak, "Sağlıksız beslenmeye bağlı kolesterol yüksekliği, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Genellikle kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlarda pıhtı oluşumu nedeniyle meydana gelen kalp krizinde, anında müdahale hayat kurtarıyor." dedi.



Hastanın hastaneye başvurmasını sağlayan tipik belirtinin göğüs ağrısı olduğunu belirten Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi'nden Dr. Ferhat Kumak, daha önceden kalple ilgili sorunları olan kişilerin bu ağrıyı iyi bildiklerini, ağrının şiddetlendiğini fark edebildiklerini söyledi. Kumak, "Daha tehlikeli olan, olayın farkında olmayan daha genç hastalarımız, yürürken ya da istirahat anında kısa süreli yaşadıkları ağrıları kas ağrısı olarak yorumlayabiliyorlar bu durum kişilerin hastaneye başvurma süresini uzatıyor. Kalp krizinin geç döneminde hastaneye geldiklerinde ise yapılacak girişimden yeterli faydayı sağlayamıyorlar. Oysa krizden sonra altın saatler dediğimiz ilk üç saat içinde hastaneye başvurulması gerekir." dedi.



Kalp krizi geçiren hastaların dörtte birinin ilk bir saat içinde ani kalp durması sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten Dr. Ferhat Kumak, "Göğüste sıkışma, yanma hissiyle birlikte Ağrı, ağrının sol kola veya çeneye doğru yayılması, ağrının hareketle artması ve dinlenirken azalması ancak tamamen geçmeyip yarım saatten fazla sürmesi, ağrıyla beraber soğuk terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı gibi belirtilerin bir kaçının olması kalp krizi şüphesi uyandırmalıdır. Bu belirtilerle karşı karşıya kalan kişinin, hemen yardım istemesi, kesinlikle yürümeye ya da merdiven çıkmaya devam etmemesi gerekir. Çünkü mevcut aktiviteye devam etmek, zaten oksijen almakta zorlanan kalbin daha da zorlanmasına sebep olacaktır." dedi.



Kalp krizi geçirenlere yapılması gerekenleri anlatan Kumak, "Şeker hastaları, kolesterolü yüksek olan kişiler, hipertansiyon hastaları, orta yaş ve üzerinde erkek ve kadınlar, menapoz sonrası kadınlar, sigara içenler, kilolu kişiler, ailesinde kalp krizi bulunanlar ya da genç yaşta ailelerinde kalpten ölüm öyküsü olanlar risk altında olan grubu oluşturur. Hastayı sakinleştirin, hastayı oturur pozisyonda yerleştirin, hareket ettirmeyin solunum dolaşım gibi hayati fonksiyonlarını izleyin vücudu sıkan kıyafetleri varsa gevşetin, kalp krizi geçiren kişiyi sıcak tutun, kalp rahatsızlığı ile ilgili bir ilaç kullanıyorsa ilacını verin, derhal ambulansı arayın ve hastayı sağlık personeli ile uygun hastaneye nakledin." dedi