6 Şubat sabah saatlerinde Kahramanmaraş merkez üssü gerçekleşen ve 10 ili birden etkileyen deprem 7.7 ve 7.6 şiddetinde art arda gerçekleşti. Deprem binlerce binanın yıkılmasına neden olurken birçok vatandaş hayatını kaybetti. Uzmanlar bu denli büyük alanı etkileyen depremin akabinde diğer fay hatlarına da dikkat çekti. Özellikle Marmara’da gerçekleşmesi beklenen İstanbul depremine işaret edilirken birinci derece deprem riski taşıyan Tekirdağ fay hatları da gündeme geldi.
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem diğer fayların ne zaman kırılacağı konusunun yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Uzmanlar uzun zamandır İstanbul’un deprem riski taşıdığına dair uyarılarda bulunurken birinci derece deprem riski taşıyan Tekirdağ fay hattına da işaret edildi. İstanbul’da en son gerçekleşen depremin ardından geçmesi gereken sürenin tamamlandığını ve Marmara’da 30 yıl içerisinde yeniden 7.5 şiddetinde bir sarsıntı gerçekleşeceğini vurgulayan uzmanlar tüm önemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Kahramanmaraş depremi ve uzmanların açıklamasının ardından İstanbul ve çevreleri gündeme gelirken Tekirdağ’da deprem olma olasılığı merak ediliyor. Tekirdağ sakinleri ise “Tekirdağ deprem bölgesi mi? Tekirdağ fay hattı nereden geçiyor? Tekirdağ depreme dayanaklı ve riskli ilçeler hangisi?” sorularının cevabını araştırmaya başladı. İşte Tekirdağ deprem risk haritası…
TEKİRDAĞ FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?
Türkiye’nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biri olan Tekirdağ, risk taşıyan fay hattı zonlarının üzerinde bulunuyor.
Marmara Denizi üzerinden ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy‘e bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçmektedir.
Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1. derece,
Tekirdağ Merkez 2. derece,
Daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3. ve 4. derece deprem bölgesidir.
TEKİRDAĞ FAY HATTI HARİTASI
İstanbul’un komşusu olan Tekirdağ, kent sınırlarından Kuzey Anadolu Fay Hattı geçmesi sebebiyle, zaman zaman meydana gelen depremler ile gündeme gelmektedir. Bu durum, AFAD’ın son deprem tehlike haritasına da yansımakta. Hattın geçtiği güneydeki ilçeler tehdit altında iken, diğer noktalar nispeten daha az tehlikeli görülmektedir. Kent ve çevresinde, sarı çizgi ile gösterilen fayların Şarköy’den geçtiği, yine fayın diğer segmentlerinin de tehlike saçtığı görülüyor.
Şarköy’ün ve komşu ilçelerinin ne kadar tehlikeli olduğu daha net ortaya çıkmaktadır. 1900 yılından bu yana, kent ve çevresindeki 5.0 üzeri depremlerin genelde Marmara Denizi içinde olduğu ama 1912 Mürefte depreminin karada gerçekleştiği görülmektedir. Peki kent olası yeni bir büyük depreme hazır mı? Maalesef kentte deprem konusunda çok da ciddi önlemler alındığını söylemek mümkün değildir. Kısaca Tekirdağ ve deprem denilince akla gelen yer Şarköy ve genelde de depremler burada olmakla birlikte, gelecekte de büyük depremlerin olacağı bir nokta olacağı rahatlıkla söylenebilir.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi’ndeki olası büyük depremin İstanbul’dan ziyade Tekirdağ’da meydana geleceğini iddia etmişti.
İstanbul’un komşusu olan Tekirdağ, kent sınırlarından Kuzey Anadolu Fay Hattı geçmesi sebebiyle, zaman zaman olan depremler ile gündeme gelmektedir. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan olası Marmara depremine ilişkin konuştu. Prof. Dr. Ercan, Türkiye’nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ’ın kuzey bölgeleri olduğunu söyledi. Trakya’da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerektiğini ancak buna engel olunamadığını ifade etti.