İlk Yükleme ASYAPORT’dan

İlk Yükleme ASYAPORT’dan

Yayınlama: 20.12.2018
400
A+
A-

Ticaret Bakanlığı’nca yürütülen denizyolu basitleştirmesi çalışmaları çerçevesinde ithalat ve ihracatta yeni dönem başladı. Denizyolu transitinde basitleştirme izniyle ilk taşıma Asyaport’tan Dilovası Gümrük Müdürlüğü’ne yapıldı.

Resmî Gazete’de 27.10.2018 tarihinde yayınlanan Gümrük Genel Tebliği’ne (Transit Rejimi, Seri No:8) uygun olarak transit rejiminde denizyolu ile  basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisinin ilk sahibi olan MSC Gemi Acenteliği A.Ş., bu izinle ilk yüklemesini Asyaport’ta gerçekleştirdi.

Ticaret Bakanlığı’nca yürütülen denizyolu basitleştirmesi çalışmaları çerçevesinde transit rejimi kapsamında deniz yolu ile yapılan taşımalarda transit beyannamesi yerine izin sahibi firmalar tarafından taşımaya ilişkin bilgilerin Ticaret Bakanlığı’na aktarılması suretiyle işlemlerin basitleştirilmesi ve ülkemiz limanları arasında aktarılan konteynerlere ilişkin işlemlerin en az bürokrasi, en kısa süre ve en düşük maliyetle tamamlanması için basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisinin ilk sahibi MSC Gemi Acenteliği A.Ş., ilk yüklemesini Asyaport’ta gerçekleştirdi.

Pilot yükleme, MSC, Medlog, Asyaport ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin refakatinde gerçekleştirildi. Basitleştirme izniyle yurtdışından gelen ithalat yüklerine transit beyannamesi açılmadan sadece gümrük sistemine gönderilen ve yük detaylarını içeren bir mesaj ile transit işlemi gerçekleştirildi. Yükler, Dilovası Gümrük Müdürlüğü’ne götürülmek ve burada karşılama işlemleri de basitleştirme çerçevesinde gerçekleştirilmek üzere Türk Bayraklı MED SAMSUN gemisine yüklendi.

İHRACAT YÜKLERİ DE BU KAPSAMDA

Ana limanlara, Türkiye’nin diğer limanlarından gelecek ihracat yüklerinin de transit işlemleri, AB ülkelerinde uygulandığı gibi basitleştirme ile yapılacak. Böylelikle ulusal transit işlemlerinin kolay hale getirilmesi ile yabancı ülkelerden yapılan aktarmaların önünün kesilmesi, Türk Bayraklı gemiler ile daha çok taşıma yapılması, limanlarımızın daha fazla iş yapmasının sağlanacak olup daha büyük kapasiteli gemilerin gelmesi ile ülkemizin ithalat ve ihracat konteyner trafiğinin artması, bu nedenle ihracat yükümüzün dünya piyasasına daha çabuk girmesi, yabancı ülkeler ile olan rekabet gücümüzün ve ülkemizin döviz girdisinin artması hedefleniyor.