Tekirdağ bir seçimi daha ardında bıraktı. 8-9 Ekim 2022 tarihleri arasında, Tekirdağ Barosu 35.Olağan Genel Kurul seçimleri gerçekleşti. Çerkezköy ilçesinde avukatlık mesleğini sürdüren Egemen Gürcün, 2022-2024 dönemi Baro Başkanı seçilirken, mevcut Baro Başkanı Sedat Tekneci, Tekirdağ Barosu delegesi oldu. 2 başkan adayının yarıştığı seçimde, Genel Kurul’a son 3 gün kala başkan adaylığını açıklayan Kemal Kaan Aytuğ 285 oy alırken, Egemen Gürcün 435 oyla başkanlık koltuğuna oturdu.
Tek liste ve bireysel olarak katılan 11 adayın yarıştığı seçimde, liste adaylarının çoğu, Tekirdağ Barosu yönetim organlarında görev alırken, liste dışı adaylar arasında yönetim kuruluna seçilen tek aday, Avukat Fırat Uysalcan oldu. Yönetim kuruluna seçilen Görkem Varol, Orçun Urak, Zümrüt Canku Arslan ve Merve İşbilen’in ise Baro Başkanı olarak seçilen Egemen Gürcün’den daha fazla oy aldığı görüldü.
Her seçim, bir göstergedir ve kendi içinde değerlendirilecek farklı dinamiklere sahiptir. Söz konusu baro seçimleri ve katılımlar da Tekirdağ barosu ve hukukçulara ilişkin bir fikir oluşmasını sağlıyor.
Kullanılan oylar, sağlanan katılım ve birbirinden farklı görüşlere sahip hukukçuların, seçime ilişkin söylemleri, genel tablonun çizilmesinde etkili oluyor.
Bu kapsamda, 8 Ekim Cumartesi günü düzenlenen Genel Kurul’a bin 200 aktif üyeden yalnızca 116’sının katılması, demokratik seçimler göz önüne alındığında maalesef çok acı! Demokrasinin ve hukukun temel savunucuları olan avukatların, bu davranış şeklini sergilemesi, içerisinde bulunduğumuz dönemde demokrasiye sahip çıkma iradesinin tekrar sorgulanmasına neden oluyor. Bu tutum, umutlu olduğumuz baro üyelerine ve hukuk savunucularına yakışmıyor.
Genel Kurul’a katılım, genellikle kıdemli avukatların çoğunluğuyla gerçekleşirken, birçok meslek sorunu olan genç jenerasyonun bu seçimlere çok fazla dahil olmaması ise oldukça dikkat çekici…Bunun nedeni ise akıllarda soru işareti bırakıyor…
Seçimlere ilişkin görüştüğüm, farklı görüş ve yaş aralığında ki hukukçular, genç avukatların dahil olmamasına yönelik birçok argümanda bulunuyor. Kimisi gençlerin yorgun ve ümitsiz olduğunu belirtirken, kimisi gençlerle baronun arasında iletişim olmadığını ya da genç avukatlar meclisi olduğu ve gençlere önem verildiğini aktarıyor.
Öte yandan, seçimlerde hazırlanan tek listede, denetleme kurulunun ve disiplin kurulunun da yer alması birçok avukat tarafından eleştirilerin odağında.
Seçilen başkan ve yönetim kurulunu denetleyecek kişilerin, başkanın oluşturduğu listenin içinde yer almasının, baronun objektifliği ve şeffaflığına gölge düşürdüğü, demokrasi ve bağımsızlık ilkesine aykırı olduğu kanısı yoğunlukta. Liste oluşturulmasının, bireysel adaylıktan daha etkili olduğu da dile getirilen argümanlar arasında…
Baro seçimlerine son 3 gün kala başkan adaylığını açıklayan Kemal Kaan Aytuğ’un adaylık açıklaması da dikkat çeken diğer unsurlar arasında. Aytuğ’un son anda aday olup, Başkan Gürcün’den 150 oy az alması birçok yorumu beraberinde getiriyor… Kaan Aytuğ’un adaylık açıklamasının geç olmasına rağmen aldığı oy, listeye yönelik tepkilerin bir sonucu da olabilir.
Her alanda gerçekleşen seçimlerde olduğu gibi baro seçimlerinde de kimisi yönetimden ümitsiz, kimisinin beklentisi çok yüksek. Yeni yönetim, önümüzdeki süreçte yapılan çalışmalarla kendini gösterecek. Umarım şehirden, şehrin sorunlarından, basından uzak bir yol izlenmez.
Köşe Yazısı: Serap Cömertoğlu İşcan