TRAKYA'DA GAZETECİLER YASAĞI PROTESTO ETTİLER
-TEKİRDAĞ
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Üyesi, Trakya Gazeteciler birliği derneği, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile Türkiye genelinde Emniyet Müdürlüklerine giriş yasağını protesto ederek Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü önüne kalem bırakıp açıklama yaptılar.
Emniyet Genel Müdürlüğünün geçtiğimiz günlerde yayınladığı Basın mensuplarının Emniyet binalarına giriş yasağı, Tekirdağ’da protesto edildi. Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü önüne gelen gazeteciler yanlarında getirdikleri kalemleri Emniyet Müdürlüğü giriş kapısına bıraktılar.
Trakya Gazeteciler Birliği Derneği Başkanı Naci Akyazı, Emniyet Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin halkın bilgi edinme hakkı adına kamu yararına görev gördüğünü vurgulayan Akyazı, ‘’ Bu genelgede toplumun bilgi edinme hakkını engellemek olduğu kadar aynı zamanda sansürcü bir uygulamadır. 12 Eylül döneminde bile gazeteciler böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Türkiye’ de böyle bir dönem yaşanmadı. Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde alınan yasaklama kararını kınıyor, İç işleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ nü Türk Basın tarihine kara bir leke olarak geçerek bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz’’ dedi. Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekipleri Açıklama sırasında önlem aldılar. Akyazı’nın açıklamalarının ardın basın mensupları hep birlikte bina girişine ellerindeki kalemleri bıraktılar.
-EDİRNE
Edirne'de görev yapan gazeteciler Emniyet Genel Müdürlüğü'nün gazetecilere yasak getiren kararını protesto etmek amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü binası önünde eylem yaptı. Emniyetin önünde bir araya gelen gazeteciler, genelgeyi protesto ederek kalemlerini bıraktı. Ardından gazeteciler adına bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Lütfü Karakaş, son günlerde Türkiye'de önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti.
Özellikle hükümet üyesi bazı bakanların yakınlarının da yer aldığı büyük yolsuzluk operasyonundan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün gazetecilerin emniyete ait binalara girmesinin yasaklayan bir genelge yayımladığını ifade eden Karakaş, "12 Eylül döneminde bile olmayan bu yasaklar, yasakçı zihniyet maalesef yeniden hortladı. Günümüzde Avrupa Birliği'ne girmek için çaba sarf ettiğimiz bugünlerde en önemli kriter şaffaf olmak, hesap verebilir olmaktır. Ama görüyoruz ki, olayların üzerini örtmek ve topluma ve yaşananlara ayna tutan gazetecilerin bilgi almasını engellemek için yapılan bu genelgenin bir an önce kaldırılmasını, bir hukuk devletinde bu tür uygulamaların olmaması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.
Trakya Gazeteciler Derneği Başkan Vekili Orhan Doğan, bazı emniyet hizmet binalarında yer alan basın odalarına giriş kartlarının iade etmelerinin istendiğini belirterek ülke gündemini hırsızlık, yolsuzluk gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bu günlerde yayımlanan genelgenin son derece manidar olduğunu söyledi.
Gazetecilerin halkın bilgi edinme hakkı adına, kamu yararına görev yaptığını belirten Doğan, "Bu genelge toplumun bilgi edinme hakkını engellemek olduğu kadar sansürcü bir uygulamadır. 12 Eylül döneminde bile gazeteciler böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Türkiye'de böyle bir dönem yaşanmadı. Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde alınan yasağı kınıyor. İçişleri Bakanlığı'nı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü Türk Basın tarihine kara bir leke olarak geçecek bu karar yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum." dedi.
-ÇORLU
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı 76 basın meslek örgütünden biri olan Çorlu Medya Mensupları Derneği olarak tüm dernekler ile ortak olarak bu açıklamayı yapıyoruz
SANSÜRE ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ!.
Saygıdeğer meslektaşlarım,
Hepinizin bildiği üzere; gazetecilere yönelik yasakçı uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde 22 Aralık 2013 tarihi itibariyle basın mensuplarının Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacakları duyuruldu. Genelgede ayrıca gazetecilerin bazı Emniyet Hizmet Binaları’nda yer alan basın odalarına giriş kartlarını iade etmeleri de istendi.
Demokrasilerde “Sen buraya giremezsin, bunu yazamazsın” gibi dayatmalar yoktur. Gazeteciler toplumun bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkı için kamu görevi görür. Ve bu nedenle sade vatandaştan farklı olarak birçok kurum ve kuruluşa girebilir.
Ülke gündeminin ‘hırsızlık’, ‘yolsuzluk’ gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bugünlerde yayımlanan genelge son derece manidardır.
Yayımlanan genelge ile kamunun haber alma hakkının engelleniyor olmasını ne yazık ki tek kelime ile nitelendirebiliyoruz; “Sansür”. Bu karar sansürdür, basın özgürlüğüne açık bir müdahaledir.
Türk basını 12 Eylül darbesi döneminde bile böylesine bir uygulamaya, dayatmaya maruz kalmamıştır.
Değerli meslektaşlarım,
Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Ve hiçbir yönetim, halkın bilgisinden gerçekleri uzun süre saklayamaz. Her gerçek, gün ışığına çıkmaya mahkumdur.
Bizler dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de halkın haber alma hakkı için yazmaya, gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz.
Sansüre asla boyun eğmeyeceğiz.
Basın özgürlüğüne yapılan müdahalelere asla göz yummayacağız!.
Emniyet Müdürlükleri’nin kapılarının meslektaşlarımıza kapatılmasını, gazetecilerin ve dolayısıyla halkımızın sağlıklı bilgiye erişiminin ortadan kaldırılmasını şiddetle kınıyoruz.
Bu açıklamayı Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı 76 basın meslek örgütü olarak aynı anda ortak olarak yapıyoruz.
Gazetecilerin bilgiye erişim hakkının gasp edilmesi nedeniyle avukatlarımız aracılığı ile genelgenin iptali için dava açacağımızı da buradan duyuruyoruz.
Bu gün kalemlerimizi bırakıyor olmamız, bir yenilginin ifadesi değil, sansüre karşı oluşan tepkimizin göstergesidir!
Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de basın ve ifade özgürlüğü için yürüttüğümüz mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz.
Şimdi kalemlerimizi Emniyet Müdürlüğü’nün önüne bırakıyoruz…