Festivalde, “Nelere İhtiyaç Duyulduğu” Gözler Önüne Serildi! (Köşe Yazısı)

Festivalde, “Nelere İhtiyaç Duyulduğu” Gözler Önüne Serildi! (Köşe Yazısı)

Yayınlama: 14.06.2022
5.960
A+
A-

Yarım asırdır Tekirdağ ile özdeşleşen Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali,  iki yıl aranın ardından büyük bir özlem ve coşkuyla gerçekleştirildi. Süleymanpaşa Belediyesi tarafından organize edilen festivalde, dört gün boyunca eğlence, kültür , sanat, spor alanında birbirinden güzel aktiviteler düzenlendi.

Festival kapsamında, Macar Günü planlanarak festivali gerçek bir uluslararası festivale dönüştürme alanında  atılan adımlar  ve ulusal tv programlarında festival duyurusunun yapılması ise şehir için önemli kazanımlar arasında yer aldı.

Büyük ilgiyle karşılanan 56. Kiraz Festivali, eğlence  ve birbirinden başarılı etkinliklerin yanı sıra, şehirde ki en büyük eksiklik ve ihtiyacı da tekrar gözler önüne serdi.

Festivalde yaşanan yoğunluk,  yükselen müzik sesiyle beraber insanların, ritme uyum sağlayarak sadece stantları gezmesi, konserler bittiğinde  dışarıda kalmak  istemeleri, herkesin; “şimdiye kadar böyle kalabalık görmedik” sözleri, aslında nelerin eksik olduğunu anlatıyor.

Festival, pandemi ile evlere kapanıp, iş ve ev arasında, ekonomik zorluklar ve geçim kaygısıyla yaşamını sürdürmeye çalışan, bazen örtülü bazen de aleni olarak sosyal hayatlarına müdahale edilen insanların, yemek yemek, su içmek, barınmak gibi en temel ihtiyacı olan sosyalleşme ve ruhuna iyi gelecek eğlenceye, aktiviteye  aç olduğunu gösterdi.

Pandemi tedbirleri kapsamında birçok uygulama son bulmuşken,  hala devam eden müzik yasağı olmasa, insanlar konser devam ettiği müddetçe alanda kalabilirdi. Psikolojik ve mental olarak yorulmuş olan toplum, deşarj olacak, zihnini dinlendirecek alan istiyor.

Festivalde aleni şekilde görülen diğer bir konu ise; alım gücü ve ekonomik zorluk… Eğlenmek, gezmek isteyen halk, tezgahların yanına çok fazla yaklaşamadı.

Yemek alanlarının dışında ki esnaf, diğer festival dönemleriyle karşılaştırıldığında, alışverişin çok az olduğunu söylüyor. Yemek ve barınma ihtiyacını karşılamaya çalışan halk, eğlence yada ekstra bir ihtiyacı göz ardı etmek zorunda kalıyor. Yerel yönetimler tarafından yapılan festival ve etkinliklerle de para harcamadan sosyalleşme ihtiyacını gidermeye çalışıyor.  Günümüz şartlarında arabaya  yada otobüse binip, bir yerlere gidebilecek durumun söz konusu olmadığını söyleyen vatandaşlar,  ailecek bir yerlere gitme düşüncesinden önce, sağlıklı şekilde gıda ihtiyaçlarını karşılamayı bile hayal olarak görüyorlar.

Hem sosyalleşmeyi sağlayan hem de şehrin ekonomisini hareketlendiren festivaller, artık  neredeyse sadece sosyalleşmeye zemin hazırlıyor.

Yönetenlerin, toplumun her alanda ki ihtiyaçlarına kulak verip, ona göre çalışmalar yapması önemli…

Köşe Yazısı: Serap Cömertoğlu İşcan