Esnaf Ne Diyor ?

Esnaf Ne Diyor ?

Yayınlama: 21.08.2020
498
A+
A-

Süleymanpaşa İlçesi Hükümet Caddesi esnafı, pandemi sürecinde gelen yüksek faturalardan ve kira bedellerinin belli bir standarda göre belirlenmemesinden muzdarip. Ajans Tekirdağ gazetesine konuşan esnaf, faturalardan kira bedellerine, otopark sorunundan çarşının düzenlenmesine ilişkin birçok konuda yetkililere seslendi. Esnafın durumu ve beklentilerine ilişkin konuşan hükümet caddesin deki işletme sahipleri şu ifadelere yer verdi:

DÜKKAN KİRALARINA BELLİ STANDART GETİRİLMELİ

Ekrem Aydoğan: Esnaf nefes alamıyor. Pandemi sürecinde dükkanların kapalı kalmasının yanı sıra; sigortalarda ki indirimleri kaldırmaları, vergilerde ki yapılandırmalar, otopark sıkıntımız, dükkan kiralarının herhangi bir denetime tabi olmaması ve dükkan sahiplerinin kendi rıza ve isteklerine göre kira bedellerini belirlemeleri, faturaların kullanım oranına göre yüksek olması esnafı çıkmaza sokmakta. Şükür diyoruz ama durumlar iç açıcı değil. Yöneticiler en azından fatura alanında biraz esneyebilir. TESKİ fatura okumadı bir dönem. Fakat okunduğunda gelen fatura bedelleri ise tam bir fiyaskoydu. Dükkan kiralarında da belli bir standart getirilip denetlenebilir. Esnaf kaderine bırakılmış durumda.

BİRÇOK KİŞİ DÜŞTÜ

Hasan Bedel: Esnaf zor durumda genel olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Faturalar çok yüksek. Malum çoğu dükkan kapalıydı. Herkes kendini toparlamaya çalışıyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri de araç park yeri. Müşterilerimiz geldiğinde park konusunda sıkıntı yaşıyor. 5 dakika araçlarını park ettikleri bazı yerlerde de ceza yiyorlar. Bu konuda çok şikayet var.  Bir de PTT’nin yanında ki külhan sokağın düzenlenmesi gerek birçok kişi burada düşüyor. Başkanla karşılaşamadım. Gördüğümde kendisine ileteceğim birçok insan burada düştü. Yetkililer ilgilenirse seviniriz.

TEKİRDAĞ’DA Kİ FATURALAR İSTANBUL’DAN DAHA PAHALI

Veysel Baltacı: Covid salgını herkesi zorladı. İş potansiyelinde yüzde 40 gibi bir düşüş var. Belli ödemelerimizi, ödemeye çalışıyoruz. Kiramızı, faturalarımızı, personelin giderlerini ödeyelim yeterli diyoruz. Faturalar çok yüksek, elektrik ve su faturaları personel giderleriyle kafa kafaya yarışıyorlar. Faturalar konusunda düzenleme yapılmalı.Tekirdağ’da ki faturalar İstanbul’dan daha pahalı. Esnafa yönelik kredi ve çalışmalar daha geniş kapsamlı olabilir.

PANAYIR ETKİNLİĞİ YAPILABİLİR

Ebru Gürler: Global bir sıkıntı yaşıyoruz. El emeği işlerinin değerlendirilebileceği panayır tarzı bir etkinlik olabilir. El emeği üretiminde bulunanlara yönelik bir çalışma yapılırsa çok iyi olur. Bunun haricinde şehir içerisinde yollar çok kötüydü araçlar sanayiden çıkamıyordu. Şu an problem kalmadı. Çarşı da araç park sorunu mevcut. Esnafı ve vatandaşları bu durum etkiliyor. Ayrıca pasaj içlerinde çocukların vakit geçirebileceği bir alana ihtiyacımız var. Çalışan anneler için çocukların vakit geçireceği alanlar çok önemli.  Pasaj içlerine oyun alanları yapılabilir. Çocuklara yönelik aktivitelere ağırlık verilmeli. Cüneyt başkanımızın da 3 tane çocuğu var. Gördüğümüz kadarıyla çocuklara karşı hassas. Kendileri bu konuyla da ilgilenirse bizleri çok mutlu ederler. Cüneyt başkanın Tekirdağ’a çok iyi geldiğini düşünüyorum. Çalışmalarını görüyoruz.

YÖNETİCİLER ŞEHİR PLANLAMASINA DİKKAT ETMELİ

Fevziye Çiçek: Pandemi sürecinden sonra çok sıkıntılı bir döneme girdik. Beklentilerimiz yüksek değil, günlük siftah yapalım yeterli diyoruz. Kiralar, faturalar derken baya zorlanıyoruz. Bunların yanı sıra çarşı içerisinde ki alışveriş merkezinin çarşı esnafına olumsuz yönde etkisi var. Kimse pasajlara gelip alışveriş yapmayı tercih etmiyor. Yöneticiler şehir planlamasına dikkat etmeli.

YOL KARGAŞASI BİTTİĞİ İÇİN MUTLUYUZ

Yasemin Çakır: Salgın sürecinde dükkanlar kapalı kaldığı için zor bir süreç geçirildi. Küresel bir kriz yaşanıyor atlatmaya çalışıyoruz. Genelde ki durum herkesi etkiliyor. Süleymanpaşa’da ise yol kargaşası bittiği için mutluyuz. Yollar çok kötüydü. Ak Parti Süleymanpaşa’yı aldığından bu yana buranın enerjisi değişti. Çalışmalarda çok başarılı ilerlediğini görüyoruz. Başkan sürekli sahada.

NE MERKEZİ YÖNETİMDEN, NE DE YEREL YÖNETİMLERDEN HİÇBİR DESTEK YOK

Abdullah Yumut:  Değirmenaltı’nda dükkanımız vardı. Salgın nedeniyle kapatmak zorunda kaldık ve çarşıya taşındık. Kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Koltuklarda oturanların insafına kalırsak hepimiz battık. Böyle bir süreçte hepimizi borçlandırıp, bankaların kucağına atıp;  “Biz, her şeyi yaptık” diyorlar. Ama iş öyle değil. Stopaj, kira, elektrik, su ve bunların vergileri de var. Kimse vergi vermeyin bu süreçte demiyor.  Ne merkezi yönetimden, ne de yerel yönetimlerden hiçbir destek yok.

TEKİRDAĞ CAZİBE MERKEZİ HALİNE ÇEVRİLMELİ

Ahmet Gürsu Üstün: Dünya geneli bir kriz mevcut fakat bunun dışında, Tekirdağ’ın cazibe merkezi haline gelmesi gerek. Dışarıdan insanların gelip, şehirde gezmesi gerek. Hem şehir planlaması hem de yöneticilerin politikalarıyla birlikte çarşı da hiçbir kamu kuruluşunun kalmaması ve bankaların da zamanla çarşı merkezinden ayrılması esnafın işlerinde düşüşe neden olmuştur. Eskiden öğle tatilinde esnaf nefes alamazdı. Çünkü kamu binalarında çalışanlar yemeklerini yerler ve daha sonra çarşıdaki çeşitli dükkanları gezerler, ürünlere bakarlardı.  Yeni yerlerde de esnaf mutlu değil çarşı oluşturulamamış.  Burada ki esnaf mutlu değil. Yolun tek yönlü oluşu, yol üzerinde ki otoparkların sorumsuz kullanılması. Sabah gelen esnaf saat 9.00’da park ettiği aracı aksam saat 7.00’da işi biterken alıyor. Aslında bu park yerleri, çarşının işleyişi için bırakılmış alanlar. bir vatandaş gelecek ve işini görüp bir saat sonra gidecek. Tekrar başkası gelecek ve orası sürekli değişecek. vatandaş çarşıya araçla girmekten yer bulabilir miyim acaba diye korkmayacak. Amaç budur. eskiden tekpark ile  paralı olduğu zaman benim saatim doluyor, fazladan para ödemeyeyim diye gidiyorlardı.

Essnafın da kendisini yenilemesi gerek. Biz bazen müşteriyi hatalı buluyoruz. Müşteri gittikten sonra dedikodusunu yapıyoruz. Bazen müşteriyle birlikte enerjimiz de düşüyor sonra ki müşteriye yansıtıyoruz. Esnaflık bir sanattır. 35 senedir bu çarşıdayım. El birliği ile bütün olarak sorunlara bakıp düzenlemeler yapılmalı. Söylenecek o kadar çok şey var ki kabahat yöneticilerde, müşteride ve bir kısmı da bizde. Hepsi ayrı ayrı kendini düzeltmeli