Erol: Eski Binalardan Yeni Binalara Geçilmeli

Erol: Eski Binalardan Yeni Binalara Geçilmeli

Yayınlama: 25.09.2020
291
A+
A-

Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Erol, depremle yaşamaya alışılması gerektiğini belirterek, depreme karşı binaların dayanıklı olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. “ Deprem öldürmez;  çürük, eski binalar öldürür” diyen Erol, deprem gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

AFAD tarafından yapılan çalışmalar ve depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Erol, Türkiye’nin deprem kuşağı olduğunu ve bunun farkındalığı ile hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tekirdağ’ın da Marmara fay hattı üzerinde riskli bir bölgede yer aldığını belirten Erol, “Deprem gerçeğini kabul etmemiz gerek. Sağlam zemin, sağlam işçilik, sağlam, mühendislik ve sağlam malzeme ile yapılmış binaları oluşturabilirsek depremden korkmamıza gerek yok. Deprem öldürmez; çürük, eski binalar öldürür. Bunun bilinciyle hareket etmemiz gerek. Olası depremden önce en az hasarla, kayıpla nasıl atlatılır bunun çalışmalarını yapıyoruz. Vatandaşlarımızda eski ve çürük binalardan, yeni  binalara geçmeye özen göstermeli” dedi.

EĞİTİMLER VERİLEREK, TATBİKATLAR YAPILIYOR

Olası bir afet anı için kurum olarak gerekli yaptıklarını aktaran Erol, Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından “Afete Hazır Türkiye” Projesi kapsamında başta okullar olmak üzere, işyerleri, sanayi kuruluşları, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, öğrenci yurtları ve site yönetimlerine belirli aralıklarla eğitimler verilerek,  tahliye tatbikatları yapıldığını kaydetti.

Afete daha hazırlıklı bir Tekirdağ için Kamu kurumları ve özel sektöre ait 25 kurum ve kuruluşta “Arama Kurtarma Yardım Ekibi” (AKYE) kurulduğunu ve en az 10 kişilik ekipler olmak üzere toplam 480 kişiye AKYE eğitimleri verildiğini belirten Erol,” Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP-Türkiye) uygun olarak Tekirdağ İl Afet Müdahale Planı (TAMP-Tekirdağ)  hazırlanmış ve Valilik Makamınca onaylanarak İçişleri Bakanlığına gönderilmiştir. Plan kapsamında; İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu (İAADKK) Valimiz Sayın Aziz YILDIRIM Başkanlığında oluşturulmuş, Vali Yardımcılarının Başkanlığında ise Servis Koordinatörlükleri kurulmuştur. Servis Koordinatörlüklerine bağlı olarak, İlimizdeki Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görev yapan personellerden 26 Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Çalışma gruplarına bağlı olarak 260 Destek Çözüm Ortağından oluşan ekip ve servislerde 11 bin 299 personele görev verilmiş ve kendilerine tebligat yapılarak eğitimleri tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIMIZA DA İŞ DÜŞÜYOR

Tekirdağ’da bulunan bölgesel afet lojistik deposunda ise olası bir afetin ilk anında kullanılmak üzere; yeterli sayıda çadır, yatak, battaniye, yastık-çarşaf seti ve mutfak seti hazır bulundurulduğunu aktaran Erol, “İlimiz merkez ve ilçelerimizde, deprem esnasında kullanılmak üzere, içerisinde Kurtarma malzemeleri bulunan 15 adet Deprem Konteyneri bulunmaktadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca yeni alınan 10 adet Deprem Konteyneri ile birlikte 2020 yılı sonu itibari ile bu sayı 25 olacaktır. İlimizde toplam 303 alanda “Afet Toplanma Merkezi” oluşturulmuştur. Bu alanlara tabela konulmak suretiyle yer bildirimleri yapılmıştır. Vatandaşlarımız kendi Afet Toplanma Alanlarını T.C. Kimlik Numaraları ile E-Devlet Sistemi üzerinden öğrenebilmektedirler. Aynı zamanda 14 alanda 190 bin 988 kişilik Geçici Barınma Merkezi bulunmaktadır. Arama ve Kurtarma Faaliyetlerinde görev yapması öngörülen 3 Sivil Toplum Örgütü bulunmaktadır. Öte yandan AFAD Gönüllülük Sistemine e-devlet üzerinden üye olan bin 650 gönüllümüz bulunmakta olup, bu gönüllülerimiz çevrimiçi eğitimlerini tamamlamıştır. Afet ve Acil Durum Esnasında Gönüllülerimize SMS ile ulaşılabilecektir. Olası bir deprem ve afet anında gerekli müdahaleleri yapacak potansiyeldeyiz. Vatandaşlarımıza da iş düşüyor. Vatandaşlarımız da gerekli özen ve hassasiyeti gösterirse daha iyi olacağını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

HABER: SERAP CÖMERTOĞLU