OMURİLİK’TE ERKEN TANI

OMURİLİK’TE ERKEN TANI

Yayınlama: 18.07.2013
351
A+
A-

 

 

OMURUİLİK EĞİLMESİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

 

En sık ergenlik döneminde görülen omurga eğilmelerinde erken tanının önemine dikkat çeken uzmanlar, tedavi edilmemesi durumunda hastalığın ilerleyen safhalarında bel ve sırt ağrılarına, kalp ve akciğer fonksiyon bozukluklarına yol açtığını kaydetti.


Skolyoz hastalığının omurganın sağa veya sola eğrilmesi olduğunu belirten Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Albayrak, “Her yaşta olabilse de en çok buluğ çağında ve en sık bayanlarda ortaya çıkıyor. Bu nedenle de bir çocuğun omurgasının büyüme tamamlanıncaya kadar düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Tedavinin başarılı olması için erken teşhis çok önemli. Genellikle geç teşhis edilen bu hastalık; hem sağlığı, hem de estetik görüntüyü bozan ciddi bir sorun. Ergenlik döneminde gelişen skolyoz, tüm vakaların yüzde 70'ini oluşturuyor” dedi.

 


Skolyoz hastalığının ilerleyen safhalarının bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları olarak ortaya çıktığı bilgisini veren Albayrak, “Ağrı, yeti kaybı, ruhsal problemler ve kendi görüntüsünü beğenmeme gibi sorunlar yaratıyor. Omurgalarındaki eğrilik nedeniyle kemer bile takamayacak durumda olabiliyorlar. Skolyoz, yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit eden bir hastalık” diye konuştu.


Omurga eğilmesinin kızlarda daha fazla olduğunu dile getiren Albayrak, “Ergenlik döneminde skolyoz oluşma riski erkeklere kıyasla kızlarda 10 kat fazla oluyor. Skolyoz için en riskli dönem; büyümenin en hızlı yaşandığı, adetin görülmesinden önceki süreç oluyor. Skolyoz tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenir. Ergenlik çağı skolyozu sık olarak belde, sırtta veya hem belde hem sırtta eğrilik, hatta çift eğrilik şeklinde görülür. Yapılan tüm çalışmalara rağmen skolyoza yol açan faktörlerin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hızlı büyüme ve çevresel faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.


Aileleri erken teşhis için uyaran Albayrak, şöyle devam etti: “Erişkinlik döneminde ailelere bu konuda büyük görev düşmektedir. Çocuklarının sırtın orta kısmındaki çıkıntıları yukarıdan aşağıya elle yoklayarak anlayabilirler. Ayrıca eğilme pozisyonunda sırt kısmında yükseklik farkının olması, kollardan birisinin kazaklarda uyumsuzluğu veya çanta taşırken bir omuzda askının durmamasından şüphelenerek hekime başvurmalılardır. Hastalığın erken teşhisi, tedavisinde yüzde 100'e varan bir başarı sağlıyor. Ancak zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimi engelleniyor.”


Hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu da söyleyen Albayrak, “Skolyoz tedavisinde gözlem-egzersiz, korse uygulaması ve cerrahi müdahale olmak üzere başlıca üç yöntem bulunuyor” şeklinde konuştu.