Eylem Planı Masaya Yatırıldı
ERGENE HAVZASI KORUMA EYLEM PLANI MASAYA YATIRILDI
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile alakalı Bakanlık yetkilileri ile bir araya gelerek değerlendirme toplantısı düzenledi.
6 Mayıs 2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından açıklanan ve 15 adımdan oluşan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar yapılan çalışmalar düzenlenen bir toplantı ile ele alındı. Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun başkanlığında düzenlenen toplantıda havzada gerçekleştirilen çalışmalarla alakalı ilgili birimlerce Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu’na bilgi verildi.
ATIKSU ARITMA TESİSLERİ HIZLA TAMAMLANACAK
Plan çerçevesinde belediyelerin atıksu arıtma tesislerini de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla inşa eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 9 belediyenin evsel atıksu arıtma tesisi uygulama proje çalışmasını tamamlarken 3 belediyenin evsel atıksu arıtma tesisi uygulama proje çalışmasına devam ediyor.
Ergene için çok önemli bir adım olan Uzunköprü Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli 10 Aralık 2012’de atılmıştı. Kırklareli Merkez ve Vize Atıksu Arıtma Tesisleri’nin temeli ise 25 Mayıs 2013 tarihinde atılacak.
Kırklareli’ndeki Pınarhisar ve Babaeski ile Tekirdağ’daki Malkara, Hayrabolu, Saray ve Muratlı atıksu arıtma tesislerinin inşaat sözleşmeleri bu ay içinde imzalanarak çalışmalarına hızla başlanacaktır.
DERELER HIZLA ISLAH EDİLİYOR
2002 yılına kadar sadece 54 km’lik kısmı ıslah edilen Ergene Nehri’nin 2011 yılında 51 km, 2012 yılında ise 20 km’lik kısmının ıslah çalışması tamamlandı. Eylem planında bulunan 28 adet dere ıslahının 12 adeti tamamlanırken 11 derenin ıslah çalışmaları 5 derenin de proje çalışmalarına devam ediliyor.
HAVZADAKİ DİĞER ÇALIŞMALAR
Eylem planı içerisinde yer alan Islah Organize Sanayi Bölgesi kurulması hususunda yürütülen çalışmalarla alakalı olarak Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na Ergene Havzasında
9 bölge için Islah OSB kurulması konusunda başvuru yapıldığı ve bunlardan 6 adetinin tüzel kişilik kazandığı diğerlerinde ise çalışmaların sürdüğü bilgisi verildi.
Yine eylem planında yer alan ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde 914.406 hektar alanda ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ıslah çalışmaları tamamlandığı, 24 bin hektar alanında çalışma programına alındığı açıklandı.
İlgili birim yetkililerince Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na verilen bilgiye göre Katı ve Tehlikeli Atık İşleme Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri kurulması çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiği, yine zirai kaynaklı kirliliğin kontrol edilmesi maksadıyla 29 bin çiftçiye eğitim verildiği belirtildi.
Toplantıda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından sulama tesislerinin inşa edileceği bölgede tesislerin 2 adetinin inşaatının tamamlandığı, 8 adetinin inşaatının devam ettiği, 5 adet tesisin ihale safhasında ve 10 adet tesisin de proje safhasında olduğunu açıkladı.
KİRLİLİK GÖSTERGESİ YÜZDE 79 AZALDI
Ergene Nehri’nin su kalitesinde iyileşmenin ciddi düzeylere ulaştığı organik kirliliğin göstergelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacının, 2007 yılında 683 mg/L iken 2013 başı itibariyle yüzde 79 azalarak 144 mg/L değerine kadar düştüğü ifade edildi.
Eylem Planı ile alakalı bugüne kadar yürütülen faaliyetler hakkında bürokratlardan bilgi alan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu toplantıda hazır bulunan yetkililere gerekli çalışmaların titizlikle yapılması talimatını verdi. Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ne gerekiyorsa zamanla yarışarak yapacaklarını ve Ergene’yi muhteşem bir görünüme kazandıracaklarını söyledi.