Eren: ”Yoksulluk Derinleşiyor”

Eren: ”Yoksulluk Derinleşiyor”

Yayınlama: 14.10.2019
496
A+
A-

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun gerçekleştirdiği araştırmaya göre; Eylül’de yüzde 0,75 oranında artan yoksulluk sınırının, 9 bin 512 liraya yükseldiğini kaydetti.

Giyim, barınma, ulaştırma, eğitim ve sağlık harcamalarında yaşanan artışın, yoksulluk sınırını yükseltmeye devam ettiğine vurgu yapan Eren, “elektrik, doğalgaz ve benzeri ürünlere kamu eliyle yapılan zamlar barınma gibi diğer zorunlu ihtiyaçlara yapılması gereken harcamaları artırıyor. Bu nedenle de yoksulluk sınırı artırmaya devam ediyor. Böylece dar ve sabit gelirliler hızla yoksullaşıyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

GIDA DIŞI İHTİYAÇ HARCAMA TUTARI YÜKSELDİ

Eren, yoksulluk sınırının ise 71 liralık artışla 9 bin 512 liraya ulaştığına dikkat çekerek, “Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissi duymadan karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları esas alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının eylül ayına ilişkin sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre açlık sınırı eylülde bir önceki aya göre 29 lira azalarak 2 bin 585 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 100 liralık artışla 6 bin 927 lira düzeyine yükseldi. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 71 liralık artışla 9 bin 512 liraya yükseldi.” İfadelerini kaydetti.

“YOKSULLUK SINIRI ARTIRMAYA DEVAM EDİYOR”

“Eylülde açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında azalırken, gıda dışı harcamalarda yüzde 1,47, yoksulluk sınırında da yüzde 0,75 oranında artış kaydedildi.” Diye konuşan Eren, “Sebze, patates, et gibi harcama gruplarında yaşanan mevsimlik düşüş açlık sınırını aşağı çekerken, elektrik, doğalgaz ve benzeri ürünlere kamu eliyle yapılan zamlar barınma gibi diğer zorunlu ihtiyaçlara yapılması gereken harcamaları artırıyor. Bu nedenle de yoksulluk sınırı artırmaya devam ediyor. Böylece dar ve sabit gelirliler hızla yoksullaşıyor.  Bu yılın ilk dokuz aylık döneminde açlık sınırı yüzde 9,76 artarken, gıda dışı harcamalarda yüzde 9,5, yoksulluk sınırında ise yüzde 9,57 oranında artış yaşandı. Eylül sonu itibariyle son bir yılda ise açlık sınırı yüzde 13,86, beslenme dışı harcamalar yüzde 9,48, yoksulluk sınırı da yüzde 10,63 oranında artış gösterdi.” Açıklamasında bulundu.

“AÇLIK SINIRINDA SON BİR YILLIK DÖNEMDE İSE 315 LİRA ARTIŞ OLDU”

Yoksulluk sınırının Ağustos ayında gerilemesinde et, taze meyve, patates, süt ve yoğurt gibi gıda kalemlerinde yaşanan düşüşlerin belirleyici olduğunu belirten Eren, “Dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırının Ağustos ayında 2 bin 585 liraya gerilemesinde, et, taze meyve, patates ve süt-yoğurt gibi gıda kalemlerinde yaşanan düşüşler belirleyici oldu. Ankara’da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre eylülde et (kırmızı et, tavuk ve balık) için yapılması gereken harcama tutarı, bir önceki aya göre 0,86 oranında azalarak 691 liraya geriledi. Et fiyatlarında yaşanan azalmada tavuk eti ve balık fiyatları belirleyici oldu. Yumurta harcamaları yüzde 6,65 oranında artarak 54,5 liraya çıktı. Kuru bakliyat harcamaları 69,2 lirada kaldı. Açlık sınırında, yılın ilk sekiz ayında 230 lira, son bir yıllık dönemde ise 315 lira artış oldu.” Şeklinde konuştu.

“GİYİM VE AYAKKABI HARCAMALARI 432 LİRAYA ÇIKTI”

Gıda dışı harcamaların da artış kaydederek 6 bin 927 TL’ye ulaştığının altını çizen Eren, “Diğer açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarından farklı olarak, yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da eylülde, bir önceki aya göre yüzde 1,47 oranında artış kaydederek 6 bin 927 liraya çıktı. Eylülde giyim ve ayakkabı harcamaları 432 liraya çıktı. Barınma (kira dahil) harcamaları bin 297 liraya yükseldi. Ev eşyası harcamaları 754 liraya çıkarken, sağlık harcamaları 236 liraya yükseldi. Ulaştırma harcamaları bin 501 liraya çıktı.  Haberleşme harcamaları 282,5 lirada kaldı, eğlence ve kültür harcamaları 311,8 lira oldu. Eğitim harcamaları 228 liraya çıkarken, lokanta ve otel harcamaları734 lira, diğer mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar 506,9 lira, alkollü içki ve sigara harcamaları ise 540 lira oldu. Gıda dışı harcamalar da bu yılın ilk sekiz ayında 600 lira, son bir yıllık dönemde ise 599 liralık artış kaydedildi.” Diye konuştu.

YOKSULLUK SINIRINDA ARTIŞ

Gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırının da eylülde bir önceki aya göre arttığına işaret eden Eren sözlerini şöyle noktaladı: “Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,75 oranında artarak 9 bin 442 liradan 9 bin 512 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırında, bu yılın dokuz aylık döneminde yüzde 9,57, son bir yıllık dönemde ise 10,63 oranında artış yaşandı.  Yoksulluk sınırında eylülde bir önceki aya göre 71 lira artış olurken, yılın ilk dokuz aylık dönemindeki toplam artış 830 lira, son bir yıllık dönemdeki toplam artış ise 914 lira oldu.”