En Büyük Sorun Yanlış Planlama !

En Büyük Sorun Yanlış Planlama !

Yayınlama: 25.02.2021
373
A+
A-

Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, kentin çok ihmal edildiğini ve ciddi bir planlama sorunu yaşandığını kaydetti. Şehri tanımlayan bir kimlik oluşturulamadığı için kentin bazı değerlerinin kaybolduğunu belirten Çınar, kiraz festivali düzenlenen Süleymanpaşa’ya çevre illerden kiraz geldiğini, kiraz bahçelerinin yok olma noktasında olduğunu söyledi. Ceyport limanıyla ilgili de büyük bir planlama hatasının yapıldığını aktaran Çınar,  “Aylık 3 bin aracın gireceği söylendi.  Tredaş, adliye, stad, tarım ofisinin olduğu bir bölge ve her gün 100 araç limana girecek. Planlamalar yapılırken ne yazık ki ön görüde bulunulamamış. Şehir planlamaları yapılırken biraz daha geniş perspektiften bakılmalı ve ona göre hareket edilmeli” dedi.

Şehir planlaması ve kent kimliğinin önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, Tekirdağ’ın ve özellikle Süleymanpaşa İlçesinin birçok potansiyeli olduğunu , fakat doğru değerlendirilip, bir kimlik kazandırılamadığını söyledi.

Başarılı belediyelerin, planlarını mutlaka 10 yada 20 yıl sonrasını düşünerek yapan belediyeler olduğunu aktaran Çınar, “Tekirdağ,  geleceği planlanmamış bir şehir. Marka bir şehir olmak istiyorsak; öncelikle imajımızı oluşturmalıyız. Bu imajı oluştururken de ilçe bazında değerlendirirsek, coğrafyaya göre değerlendirmek gerekiyor. Çerkezköy bundan sonra bir tarım bölgesi olamaz. Malkara, Hayrabolu olabilir. Şarköy üzümcülük, bağcılık yönünden olabilir. Yapılan festivaller de sanatçılar, eğlenceler ve kurulan stantlardan alışveriş yapılmasından ibaret oluyor. Şu an kaç tane kiraz bahçemiz var. Kiraz festivalinde sahilde satılan kirazların büyük bir bölümü komşu ilçelerden, illerden gelen kirazlar. Kiraz bahçelerini çoğaltacak çalışmalar yapılmalı ama bu değerler zamanla kaybedilmiş. Yavaş yavaş bazı şeylerin yapılmaması, üzerinde durulmamış. Bazı değerlerden zamanın gereklilikleri, farklı etkenler nedeniyle uzaklaşabilirsin ama; farklı bir kimlik seçimi yapmak zorundasın” dedi.

CEYPORT LİMANI  TAM BİR MUAMMA

Süleymanpaşa’ya ait iki tane büyük limanın olduğunu hatırlatan Çınar, “ Kent olarak lojistik bir alan bölgesi haline geliyoruz.  Bu durum çoğalacakta. Ceyport limanı  tam bir muamma. Ciddi bir planlama hatası var. 2016 yılında imar planları yapılmış ve projesi hazırlanmış. Büyükşehir Belediyesi’nden de geçmiş. Firmanın da yapacağı bir şey yok. Bunların yapılacağı belliydi.  Kimyasal depolama alanlarına çok önem verilmeyeceği belirtildi. Kimyasal depolama alanları yapılacak ama şu anlık böyle bir depolamanın yapılmayacağı söylendi. 150 metre ileride bir yaşam alanı var. Yaşam alanlarına yakın bir yerde böyle bir depolama alanının olması ne kadar doğru? Yapılan bir toplantıda araç sayısına ilişkin ön görü nedir diye özellikle sordum. Aylık 3 bin aracın gireceği söylendi.  Tredaş, adliye, stad, tarım ofisinin olduğu bir bölge ve her gün 100 araç limana girecek. Planlamalar yapılırken ne yazık ki öngörüde bulunulamamış. Şehir planlamaları yapılırken biraz daha geniş perspektiften bakılmalı ve ona göre hareket edilmeli. Bunu nasıl düzeltiriz. Mevcut durumun üzerine nasıl bir çalışma yapılır, buna odaklanmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EN TEMEL İHTİYAÇ, NİTELİKLİ ŞEHİR PLANCILARI

Bu şehre katma değer katacak, kent estetiğini ve yapısını bozmayacak tüm yatırımcıları destekleyeceklerini belirten Çınar, “Yapılan yatırımların 10 yada 20 yıl sonra bu şehre kattıkları yarar ve zararları da düşünmek gerekiyor. Bu şehrin en temel ihtiyacı, nitelikli ve iyi şehir plancılarıdır.  Son günlerde tartışmalara neden olan Tekel fabrikasının yerine yapılması planlanan projenin de kente yönelik eksileri, artıları iyi analiz edilmeli. Kent estetiği göz ardı edilmemeli. Başarılı olan belediyeler, planlarını mutlaka 10 yada 20 yıl sonrasını düşünerek yapan belediyelerdir. Öncelikler belirlenmeli ve ona göre hareket edilmeli. Kimlik belirlenmeli ve temel soruna odaklanmalı. Mesela; Tekirdağ’ın ilk önceliği deprem olmalı ve ona göre çalışmalar yapılmalı. Bu depremsellik riski de kentsel dönüşüm ile çözülebilir. Süleymanpaşa Belediyesi olarak da bu konuyla ilgili çok büyük çalışmalar yürütülüyor.  Meclis Başkanımız Mustafa Şentop’un destekleri ve Çevre Bakanlığı’nın çalışmalarıyla bu yönde ciddi girişimler söz konusu. Beklenen olası Marmara Depreminde Tekirdağ, yaşamın duracağı bir nokta haline gelecektir. Belediye Başkanımız Cüneyt Yüksel’in önderliğinde bu şehir için gerekli olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz.

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan