Döviz Cinsi Sözleşmelerle Kamu Zarara Uğratılıyor

Döviz Cinsi Sözleşmelerle Kamu Zarara Uğratılıyor

Yayınlama: 01.10.2021
556
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Kamu Özel İşbirliği modeli ile inşa edilen Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde kamunun zarara uğratıldığının Sayıştay’ın 2020 Sağlık Bakanlığı denetim raporunda ortaya konulduğunu söyledi. Aygun, kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması gerekirken, şirketlerle Türk Lirası yerine döviz cinsinden sözleşmeler yapılmakla kalınmadığını, döviz cinsinden borçlanma oranlarında bile kamunun zarara uğratıldığını vurguladı.

30 Kasım 2020 tarihinde hizmete açılan Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin ilk kullanım bedelinin hesaplanmasında Şirket’in döviz borçlanma oranının Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün döviz borçlanma oranından fazla olduğunun saptandığını kaydeden Aygun, “Şirkete fazladan ödeme yapılmıştır. Bu, tüyü bitmemiş yetimin hakkının yenmesidir. Bu paralarla Tekirdağ’ın en büyük eksiği olan Onkoloji Hastanesi açılabilirdi” dedi.

Aygun, kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması gerektiğine işaret etti.Aygun, Yabancı Para Birimi ile Borçlanma Oranlarında (YP) standart olmadığını, şirketler lehine fazla ödemeler yapıldığını kaydeden Aygun, şu ayrıntıları verdi:

“Tekirdağ Şehir Hastanesinin kullanım bedeli ödemesinde görevli şirket tarafından YP oranı yüzde 73.457873 olarak bildirilmiştir. Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğünce ödemede şirketin belirlediği YP oranını esas almıştır. Oysa 25.01.2020 tarih ve 31019 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2049 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ekinde yer alan yönetmelik ile tadil sözleşmeleri yapılmış ve görevli şirkete ödenecek YP oranı yüzde 72,5823173 olarak belirlenmiştir.Bu nedenle ilk kullanım bedelinin yeniden hesaplanarak, düzeltici işlemlerin tesis edilmesi ve daha düşük kur oranı üzerinden ödeme yapılması gerekmektedir. Yani fazla ödeme, şirketten alınmalıdır. Kamu kaynakları şirketlere çarçur edilemez!”

HATANIN SORUMLUSU SAĞLIK BAKANLIĞI’DIR

Aygun, Sayıştay Raporu’na göre ilk kullanım bedelinin yanlış hesaplanmasındaki hatanın Sağlık Bakanlığı’ndan kaynaklandığını, hastane yönetimini zamanında bilgilendirmediğini, hastane yönetiminin de ilgili Şirket’in YP oranını esas alarak fazladan ödeme yaptığını vurgulayarak, iç kontrolde büyük zafiyet olduğunu söyledi.

YER TESLİMİNDEN ÖNCE İNŞAAT BAŞLADI!

Tekirdağ Sağlık Yerleşkesi’ndeki inşaatların yer tesliminden önce başladığını, bu yolla şirketlerin da işletme dönemini uzatma hakkı kazandığını kaydeden Aygun, inşaat dönemi sürelerinin ve işletme sürelerinin inşaat işlerine fiilen başlanan tarihler esas alınarak yeniden hesaplanması gerektiğini söyledi. Aygun, “Milletin kaynakları şirketlere peşkeş çekilemez” uyarısını yaptı.