DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Yayınlama: 05.08.2013
194
A+
A-

 

 

YANLIŞ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI ‘’ ÖĞRENCİNİN BAŞARISI’’NIN  EN BÜYÜK DÜŞMANI

 

·         Öğrenciler genellikle ders çalışma yanlışlıkları içerisinde ders çalışıyor gibi gözükmelerine rağmen, ders çalışmak yanlışlıkları var olduğu için doğru sonucu alamıyorlar”

 

ADEN Koleji Kurucusu ve Sahibi Sadık Baş, öğrencilerin sınav hazırlıklarında görülen eksikliklere dikkat çekti. Sınav hazırlıklı öğrencinin ders çalışma yanlışlıklarını görmenin ve tanımlayabilmenin, sınav hazırlıklı ders çalışmaktan daha önemli olduğunu vurgulayan Sadık Baş, “Öğrenciler genellikle ders çalışma yanlışlıkları içerisinde ders çalışıyor gibi gözükmelerine rağmen, ders çalışmak yanlışlıkları var olduğu için doğru sonucu alamıyorlar” dedi.

 

Konu hakkında örnekler veren Sadık Baş, “Bir öğrenci konu çalışmaya başlıyor, genelde öğretmenler tarafından test çözülmesi konusunda telkinler yapılıyor, ancak konu çalışılmadan bir öğrenci test çözmeye başlayınca maalesef testte istediği sonucu alamıyor, hem de o testleri boşuna çözmüş oluyor. Öğrencinin sınav hazırlığı ders çalışma alışkanlıklarının aile tarafından veya ona eğitim veren okul tarafından mutlaka ve mutlaka çok yakından gözlemlenmesi, tanımlanması ve adlandırılması ve bunun aileyle paylaşılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Her öğrencinin karakteristik bir şekilde farklı ders çalışma alışkanlığı vardır”

Her öğrencinin karakteristik bir şekilde farklı ders çalışma alışkanlıklarının olduğunun altını çizen Baş, “Siz dersi verdikten sonra bir öğrenci konuyu tekrar etmeden, örnek sorular çözmeden eğer direk test çözmeye oturuyorsa orada istenilen sonuç alınamayacaktır. önemli olan ders çalışma yanlışlığı; öğrenciler soru çözdükten sonra genellikle doğru yanlış ve boşlarını çözümlemiyorlar. Öğrenci odasına kapanıp sadece test çözüyor ve sonra yatıyor. Bizim için önemli olan şeyi öğrencinin ve ailesinin gece yatağına yatarken, mutlaka kaç yanlış kaç doğru, hangi testi çözdü o testten kaç yanlışı vardı, ertesi gün öğretmenine neyi sorması gerektiği mutlaka hem aile hem de öğrencinin kendisi tarafından bilinmesi gerekiyor. Daha sonradan da bu yanlış ve boşlar mutlaka öğretmen tarafından cevaplandırılması gerekiyor”

 

“Öğrencinin yaptığı doğrular değil, öğrencinin yaptığı yanlış ve boşlar öğrenciyi geliştirir”

 

Sadık Baş, açıklamasının devamında, test çözümlerinde doğruların değil, yanlış ve boşların öğrenciyi geliştirdiğini belirtti.

Yanlışların ve boşların öğretmene sorulması ve konuların tekrar edilmesinin öneminin büyük olduğunu ifade eden Baş, konuların 15 ve 20 gün sonra yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Baş, sözlerine şöyle devam etti: “Öğrencinin ders çalışma yanlışlıkları arasında testleri işaretlerken mutlaka belirli bir sistem dahilinde işaretlenmesi gerekir. Bir öğrenci eğer teste yanlış yaptığı bir sorunun yanına doğru cevabı yazarak devam ediyorsa, bu kesinlikle bir ders çalışma yanlışlığıdır. Öğrenci testlerini işaretlerken boş bıraktı ve yanlış bıraktığı soruların yanına kesinlikle doğru cevapları yazmamalıdır”

 

“Ailelere de görev düşmektedir”

 

Öğrencilerin ders çalışma konularında ailelere de görev düştüğünü vurgulayan Sadık Baş, “Mutlaka öğrencinin ders çalıştıktan sonraki verimini gözlemlemesi gerekmektedir. Bu konuda ailelerin öğrencinin eğitim aldığı kurumlar tarafından bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Aileye düşen görevler, öğrencinin sınav ve öğrenim hayatında mutlaka olacaktır.  Çocuğun okulda bir ders yaşamı olduğu kadar evinde de bir ders yaşamı vardır. Bunun da nasıl okulda öğretmenleri, idarecileri tarafından gözlemleniyorsa evinde de mutlaka ailesi tarafından gözlemlenmesi gerekmektedir” dedi.

 

Sınav hazırlığında bir öğrencinin konuyu öğrenmesi önemli olduğu kadar bolca soru çözmesi gerektiğini vurgulayan Sadık Baş, “Gerçek sınavda karşısına çıkacak bir soru için, öğrencinin ortalama 200-300 civarında bir soru çözmesi gerekir ki soruyu yakalayabilsin. Öğrenci mutlaka gördüğü konulardan düzenli bir şekilde sınanması gerekir. Deneme sınavları gerçek sınavın bir denemesidir ve öğrenci bütün konuları öğrenmeden yapıldığı anda çok doğru sonuçlar alınmaz. Bunun yerine öğrenci dönem içerisinde gördüğü konulardan yapılacak olan özel bir sınavla ölçülmeli, o sınavda mutlaka belirli bir sayıda soru gelmeli ve o sınavın sonuçlarına göre öğretmenler tarafından eksiklikleri belirlenmelidir.

 

Sınav hazırlık metotlarında her öğrencinin önce alt yapısının, daha sonra ders çalışma alışkanlıklarını ve son olarak da altyapı eksikliği olan derslerin mutlaka planlanması gerektiğini ifade eden Sadık Baş, son olarak şunları söyledi. “Böyle bir programın içerisinden geçen bir öğrenci gireceği sınavlarda en iyi sonucu alacaktır. Bizim de ADEN EĞİTİM KURUMLARI olarak bütün öğrencilerimize, velilerimize uyguladığımız program bu şekildedir. Okulumuzun öğrencisi ve velisi olsun olması konu hakkında gerekli bilgiyi de kurumlarımıza gelindiğinde eğitime katkıda bulunmak adına seve seve yardımcı oluruz”