Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DERİN DEŞARJ DA KAMU YARARI YOK

Bu haberin fotoğrafı yok

 

KOMİSYON ÜYELERİ; DERİN DEŞARJDA KAMU YARARI YOK

 

Trakya bölgesinin en önemli çevre sorunu olan Ergene Nehri kirliliği için, TTB, TMMOB, MAREM projesi yetkilileri, Ergene ve Trakya Platformu ile Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu'nun Tekirdağ’daki üyeleri, hazırlanan raporu değerlendirdiler.


TTB, adına Tekirdağ tabibler odası başkanı Dr. Yücel Ayaz, TBB adına ve Tekirdağ barosu çevre komisyonu üyesi Avukat Gülşen Tufan, Tekirdağ Baro başkan yardımcısı, Avukat Aydın Canpolat DHA’ya açıklamalarda bulundular. Komisyon adına konuşan Avukat Gülşen Tufan; Ergene derin deşarj projesinin şu ana kadar Ergenedeki kirliliği önlemek adına yaptığı etkili bir girişim olmadığını ileri sürerek şöyle konuştu. “Son günlerde gündeme gelen Ergene derin deşarj, ergene kirliliği ile igili yeni bir başlangıç değildir. Ergenedeki sivil toplum örgütleri, Ergene’ nin sanayiye katledilişine kamu kurumlarının ve devlet nazarı ile göz yumulmasının bir çılığıdır. Her ne kadar belirli bölgelerde kirlilik yüksek çıksada 2013- 2014 yılında çevre duyarlılığın toplumsal olarak biraz daha etkin olduğu ve buna karşı sanayi kuruluşlarının ve sermayenin özellikle trakya’da ki doğal kaynakların katledilmesine kamusal yetkililerinde buna göz yummasıyla, ranta açılmış ve çok daha büyük çığlıklar ile duyulmaya başlanmıştır dedi.


Avukat Gülşen Tufan Ergenedeki durumun 2014 yılında barolar birliği ile birlikte bölgeye yapılan bir gezide ortaya çıktığını ifade ederek şunları ifade etti. “Türkiye Barolar birliği Çevre komisyonun 2014 Eylül ayında bir  Ergene gezisi ve çalışma programı sonrasında basın toplantısı yapıldı. Bu basın topalantısında Ergenedeki kirliliğin özelliklede ergene kirliliğini sonuçlandıracak gibi bir projeymiş gibi aktarıdı. Ergene Derin Deniz Deşarjı  çalışmasının bilimsel ve hukuksal veriler ışığında çözüm üretmeyeceği inancındayız. Sonuçta buraya oldukça büyük oranlarda kamu kaynağı aktarılıyor. Bunlar bizim ülkemizin kaynakları ve değerleri.


SANAYİCİYE CEZA KESMEKLE OLMAZ


Komisyon üyesi Gülşen; Bakanlığın yaptığı açıklamalarda sanki ellerinde sihirli bir değnek varmış dokundurulduğunda herşey çözülecekmiş gibi açıklamar yapıyorlar. Bakanın açıklaması var diyor ki ;‘ kirlilik oranlarındaki verilerde azalma var’  şimdi düşünün çok uzun süredir Ergene de bir kirlilik var. Bu kirliliğe 8 tane organize sanayinin üstelik tesisleri olmasına rağmen azalmayan bir kirlilik var. Çevre ve şehircilik Orman Bakanlığı’nın sayfalarına baktığınızda faliyet olarak 2011 yılında bu kadar ceza kestik 2013’te şukadar ceza kestik diyor. Cezanın kesilmesi çözüm değil, çünkü önünüzde bir sermaye grubu var, o sermaye grubu o parayı karşılar bu gücü var. Ama benim sağlıklı bir çevre hakkımdan kestiğiniz, karşı taraftan parasal aldığınız yükümlülük harç vergi buna ne diyeceksiniz. Ne derseniz deyin benim sağlıklı çevre hakkımı geri getirmiyor diye konuştu.


PROJE ÇED SÜRECİNDEN ÇIKARILDI


Bu raporun içinde hukuksal değerlendirmeler var. Özellikle su kontrol yönetmeliğinde bir takım veriler var. O verileri sağlayıp sağlamadığı, ÇED süreci 3 ili ilgilendiren ve bu havzada yaşan binlerce insanı ilgilendiren, canlıyı ilgilendiren bir projede çevresel etki değerlendirmesi yapmıyorlar. Bu bir tane taş ocağı veya bir maden sahası ile ilgili inceleme değilki, bu sekiz organize sanayiyi içine alan ve ismini telaffuz edemediğimiz, hiç duymadığımız ağır metalleri barındıran bir sektörün arıtmasına yönelik bir çalışma ve bu çalışmada canlıları, suyu, toprağı, havayı kirletiyor dedi.


BAKANLIĞIN SİTESİNDE BİLGİLENDİRİCİ BİR VERİ YOK


Ergene derin deniz deşarjı projesi çok büyük bir yatırım şeklinde soyleniyor. Bu yatırımın hiçbir verimsel bilimsel verisi yok elimizde. Baknlığın resmi sitesinde konuyla ilgili oluşturulan bölüme bakınız, hiçbir bilimsel veri yok. Bu proje ne kadar paraya mal olacak veya bu proje ne zaman sona erecek, bu projenin sonunda Marmata denizine nasıl etkileri olacak. Bunları bulamazssınız sitede ifadelerini kullandı.


Raporu hazırlayan komisyonda görev alan, Tekirdağ tabip odası başkanı Dr. Yücel Ayaz ise, Bakanın konuyla ilgili yaptığı” Evet Marmara’yı biraz kirleteceğiz”  açıklamasına atıfda bulunarak “Biz biraz değil hiç kirlenmemesinden yanayız. Ve bukonuda üzerimize ne düşüyorsa yapacağız dedi.


Ayaz sözlerine şöyle devam etti. Biz tabib odası olarak halkımızı bilgilendirmeyi ve bunun halk sağlığına olan etkilerini gündemde tutmak istiyoruz. Bu yönde yapılan çalışmaları takip edip halkı doğru bilgilendirme konusunda elimizden geleni yapacağız. Yetkilileri göreve davet ediyorum. Bu halk sağlığını olumsuz etkileyen bir olay. Buradaki ortaya çıkan raporların dikkate alınıp ona göre bir an önce acilen halkımızın sağlığını olumsuz yönde etkiliyebilecek acil tedbirileri alması için samimi bir şekilde gerekeni yapmasını bekliyorum. Çocuklar hepimizin çocukları. Hepimizin etkilenmemesi için tüm yetkililer birlikte ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Bu konuda çok geç kalındı. Bu konuda acilen birşeyler yapılmasını bekliyoruz. Biz hiç kirlenmemesini arzu ediyoruz ve bu şekilde çalışacağız. Marmara’da var olan çok az olan canlının yok olmasına neden olmadan bir şeyler yapılmalı. Biz bu yuzden karşı çıkıyoruz dedi.