Çocukları Kaygılandırmayın !

Çocukları Kaygılandırmayın !

Yayınlama: 11.02.2021
444
A+
A-

Covid-19 pandemi sürecinden en çok etkilenenlerden biri de çocuklar ve ebeveynler oldu. Pandemi sürecinde çocuklara yaklaşım ve online eğitimde ebeveynlerin nelere dikkat etmesi gerektiğine ilişkin uyarılarda bulunan Psikolog Mısra Nur Nişancı,  çocuklara, durumu felaketleştirmeden anlatılması ve enerjilerini atacak ortamın sağlanması gerektiğini vurguladı. Online eğitim sürecinde ise  çocuklara sorumluluk  bilincinin aşılanması gerektiğine dikkat çeken Nişancı, “Devamlı şekilde dersine girdin mi? ödevini yaptın mı? tenefüs aran bitti mi? gibi sorularla çocuğu sıkıştırmamak önemli. O ders ve ödev saatinin çocuğa ait olduğunu bilmek ve onun sorumluluğu olduğunu bilmek, çocuğun ihtiyaç duyduğu noktalarda yardımına koşmak, onun harici dönemlerde de kendi sorumluluğu ile baş başa bırakmak son derece önemli” dedi.

Tüm dünyayı etksi altına alan Covid-19 salgını, toplumu ekonomik, sosyolojik ve ruhsal olmak üzere birçok yönden etkiledi. Bu süreçten en çok etkilenenler arasında sosyalleşemeyen ve online eğitim ile sürekli evde kalan çocuklar ve ebeveynler oldu. Psikolog Mısra Nur Nişancı, pandemi sürecinde çocuklara yaklaşım ve online eğitimde ebeveynlerin nelere dikkat etmesi gerektiğine ilişkin uyarılarda bulundu.

OLAYI FELAKETLEŞTİRMEYİN

Olayı felaketleştirmeden, bunun bir hastalık olduğunu ve geçici bir süreç olduğunu çocuğun yaş düzeyine uygun şekilde anlatılması gerektiğini belirten Nişancı, “ Ailelerin herhangi bir olay ve durumla ilgili  verdiğiniz tepki, çocuğunuzun vereceği tepkiyi belirleyecek. Dolayısıyla bu bilinçle bu tepkileri vermek önemli. Kaygı düzeyi yüksek ailelerin çocukları da bu dönemi kaygı düzeyi yüksek şekilde atlattılar. Bunu bilmek önemli. Bizim kaygımızın çocuğa yansıyacağını biliyor olmak ve bu bilinçte olmak önemli. Evde mümkün olduğunca, haberleri izlememek, yaptığımız telefon konuşmalarında çocuğun bizi dinlediğinin, 7-24 canlı yayın yaptığının farkında olarak telefon konuşmalarımızı sürdürmek, eşimizle yaptığımız konuşmalarda corona virüse dair ve onun olumsuz etkileriyle ilgili uyarıcılara maruz bırakmamak oldukça önemli. Çünkü bu da onun kaygı seviyesini arttıracaktır. Dolayısıyla olayı felaketleştirecektir. Olayı felaketleştirmesi onun kaygı düzeyini arttıracağı için normal zamanlarda da dışarı çıkabiliyorken, çocuk dışarıya çıkmayı reddecektir. O sebeple bu durumun geçici bir dönem olduğunu ve geçici bir hastalık olduğunu, elbet buna bir gün çözüm bulunacağını çocuğa aktarmak, bu kaygı noktasında onu azaltıcı davranışlar da bulunmak, çocuğu rahatlatmak oldukça önemli” dedi.

ENERJİLERİNİ ATACAK ALANLAR YARATIN

Ebeveynlerin çocuğun atması gereken bir enerjisi olduğunu kabul etmesi gerektini aktaran Nişancı, evde yapabilece sportif aktivitelere çocukları yönlendirmenin,  ailecek uygulanabilecek oyunları hep birlikte oynamanın çocuğun enerjisini atmada gerekli faydayı sağlayacağını kaydetti.

SORUMLULUK ALANLARINDA ÖZGÜR BIRAKIN

Online eğitim sürecinde ise ders vakitlerinde çocuğun yanında olunmaması gerektiğine dikkat çeken Nişancı; “Devamlı şekilde dersine girdin mi? Ödevini yaptın mı? tenefüs aran bitti mi? gibi sorularla çocuğu sıkıştırmamak önemli. O ders ve ödev saatinin çocuğa ait olduğunu bilmek ve onun sorumluluğu olduğunu bilmek, çocuğun ihtiyaç duyduğu noktalarda yardımına koşmak, onun harici dönemlerde de kendi sorumluluğu ile baş başa bırakmak son derece önemli.Çocuğun ders zamanlarında mümkün olduğunca çocuğun yanında bulunmamak, ders vakitlerinde onun yanında değil, tenefüs saatlerinde çocuğun yanında bulunmak önemli. Ders saatlerinin çocuğun sorumluluğunda olduğunu bilip, onu o noktada özgür bırakmak, tenefüs aralarında çocuğun yiyebileceği atıştırmalıkları ona sunmak, derslerden sonra hemen ödevlere geçiş sürecine girmemek önemli” ifadelerini kaydetti.