Büyükşehir’den Üreticiye 187 Milyon TL Katkı

Büyükşehir’den Üreticiye 187 Milyon TL Katkı

Yayınlama: 16.02.2022
435
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Hayvancılığı destekleme adına gerçekleştirdiği mera iyileştirme projesi Malkara’ya bağlı Kermiyan köyünden başladı. Tekirdağ’da 325 bin dekar mera olduğu belirtilen programda şuana kadar 120 bin dekarın iyileştirmesinin yapıldığının altı çizildi.

Kermiyan köyünde başlayan mera iyileştirme projesinin gübre atım töreninde konuşan Kermiyan Köyü Mahalle Muhtarı İlhan Özsoy; ‘’ İlimizde hayvancılık önemli geçim kaynaklarındandır, aile işletmesi olarak herkes kendi hayvanına kendisi bakmakta, yaz kış sıcak soğuk demeden üretime devam etmektedir.Yem ve diğer maaliyetlerin artması hayvancılıkta istenilen sonuç ve kar elde edilemiyor. Meraların önemi burada ön plana çıkıyor. Mera alanını büyütemeyiz fakat aynı alandan daha fazla ot verimi alabiliriz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile birlikte yapılan mera iyileştirme ve yönetimi projesine bugün gübre atımı ile başlıyor.’’ Dedi.

TEKİRDAĞ TARIMDA BİRİNCİ İL

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; ‘’Tabi bu proje bizim Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de yaptığımız en büyük projelerden birisi ki bu projenin benzeri 30 büyükşehir içerisinde başka yok. Nedir bu proje, Tekirdağ’ın tarım hayvancılık vizyonu Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birtanesi düşünebiliyor musunuz ? hastalıktan ari bölge, 150 bin baş büyükbaş hayvan var. Günde 1 ton süt çıkıyor, bunun dışında tarımda tabi bu çok önemli Tekirdağ ili toplam arazisinin %62’sini tarımda kullanan birinci il. Bizden fazla arazisini tarımda kullanan başka il yok. Bunun içerisinde İstanbul, Ankara, İzmir diğer büyükşehirler dahil.’’ İfadelerini kullandı.

MERALARIN %50’Sİ İYİLEŞTİRİLDİ HEDEF %70

İl genelinde ki meraların %50’sinin iyileştirme çalışmasının yapıldığının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak;‘’Şimdi böyle bir yerde bizim bir şey yapmamız lazımdı. Bizde dedik ki bir proje yapalım öncelikle süt ve yem hayvancılığı için girdi maaliyetlerinin çok pahalı olduğu, günden güne arttığı günümüzde zirve yaptığı bu dönemde biz bir proje başlatalım dedik ve kaba yem ihtiyacını gidermek üzere hayvancılığa destek olalım dedik. Bugüne kadar’da 133 mahallede 2 milyon 748 bin kg 2020 gübre atarak 120 bin dönüm merayı ıslah ettik. Zaten Tekirdağ’ın tamamında 300 bin dönüm mera var arkadaşlar. 300 Bin dönüm meranın biz %50’sini neredeyse ıslah ettik. Şimdi hedefimiz %70’ni bulmak. Yani 228 bin dönüm merayı ıslah edeceğiz. Bu senede 50 bin kilogramda gübre atarak 7 mahallemizde buraların hepsini 20 bin araziyi de ıslah etmek amacımız. Bunun için çalışmaya başladık. Çünkü artık meralarımız bilinçsiz kullanılarak meralar bitirilmiş. Merada ot varken hayvanları sokmuşuz meraya, uzun bir otlatma dönemi son kısmını da bitirmişiz, seneye bir şey kalmıyor merada. Biz bu projeden dekara verimi 200 Kiloya çıkardık. Bugüne kadar yapmış olduğumuz uygulamalarda 35 milyon kilogram ot çıkardık bunu üreticiye verdik.’’ Şeklinde konuştu.

7 MİLYON TL HARCANDI 187 MİLYON KATKI GERÇEKLEŞTİ

4 Büyük proje yaptıklarının ve bu projelerin üreticilere geri dönüşünün 187 milyon olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; ‘’4 tane proje yapmışız, çok proje yaptık ama 4 tanesi, birincisi mera iyileştirme projesi, ikincisi hayvancılık, birisi bağ çubuğu, birisi arı kovancılığı, yani düşünün 50 bin arı kovanı varken Tekirdağ’da biz 26 bin kovan dağıtmışız vatandaşlarımıza. Bütün bunların getirdiği ortaya rakam. 4 projeye 7 milyon lira harcayıp, 187 milyon liralık bütün Tekirdağ’da ki üreticimize katkımız olmuş.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.

TARIMDA KÜÇÜK VE ORTA AİLE İŞLETMELERİ ÇOK ÖNEMLİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun; ‘’Çiftçilikte küçük ve orta aile işletmesi olmadan biz bir yere gidemeyiz. Bunu söylemekten biz bıktık. Türkiye’de tarımı hayvancılığı büyütmek istiyorsak küçük ve orta aile işletmelerini büyütmeniz lazım. Ama son dönemlere bakıyoruz, tamamen küçük ve orta aile işletmelerini yok etmekle baş başa kaldık. Gelinen noktada ülke geçmişte ihracat yapar durumdayken net ithalatçı konuma geldi. Yerelde belediyelerimizin katkıları ile tarım ve hayvancılığı nasıl canlandırabiliyoruz onun için neler yapabiliriz diyerek yola çıktık. İşte 8 yıldan bu tarafa Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımızın katkıları ile Tekirdağ’da ki vatandaşlarımızın, kırsal mahallelerde ki vatandaşlarımıza katkı sağlamaya çalışıyoruz. İşte arıcılık ile ilgili, 50 bin kovan varken 26 bin kovan dağıtıldı, yine manda desteği, Saray’da manda yetiştiricilerimizde ki manda sayısı aşşağı düştüğü için Büyükşehir dedi ki ben orada ki vatandaşlarımıza manda dağıtacağım. Bağ çubuğu ve dahası. Onla beraber yine yem katkısı ile %10’na varan birlik yem, yine Türkiye’nin en büyük ikinci et kombinası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Malkara belediyemizin sınırları içerisinde. Tarım ve hayvancılığın merkezi olan Malkara’da şimdi yerelde biz bunları yapıyoruz. Benim Tekirdağ Büyükşehir Belediyem meralara taban gübresi 2020 kullanıyor. Diyor ki ben hayvancımın ayakta kalması, fenni yeme muhtaç kalmaması ve kaba ot yemini arttıracak meraların ıslahı ile mücadele ediyor. Tekirdağ’da 325 bin dekara yakın meramız var şuanda 120 bin dekarının ıslahını gerçekleştirmişler ben bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve meclis üyelerini kutluyorum.’’ dedi.

Kermiyan köyünde konuşmaların ardından, merada gübreleme çalışması başlatıldı.