Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüme Başlıyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Süleymanpaşa ilçesine bağlı Altınova mahallesinde, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölge ile ilgili çalışmalarda sona geldi. Deprem Risk Yönetimi ve Daire Başkanı Sevim Avcı Yener, Ada bazlı bir dönüşümün olacağını ve fırsatçılığın olamayacağını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüme Başlıyor

Yayınlama: 07.04.2023
1.156
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Süleymanpaşa ilçesine bağlı Altınova mahallesinde, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölge ile ilgili çalışmalarda sona geldi. Deprem Risk Yönetimi ve Daire Başkanı Sevim Avcı Yener, Ada bazlı bir dönüşümün olacağını ve fırsatçılığın olamayacağını belirtti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından, Altınova Mahallesinde ilan edilen kentsel dönüşüm alanı ile ilgili çalışmalarda sona gelindiği belirtildi. Altınova Mahallesinde ilan edilen bölge ile ilgili Mayıs ayında ihaleye çıkılacağı ve rezerv konutların yapımına başlanacağı bildirildi.

2 AY İÇERİSİNDE İHALEYE ÇIKILACAK

Konuyla ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Sevim Avcı Yener, projenin ilk olarak rezerv konut alanında başlayacağını belirtti. Yener; ‘’İlk olarak önümüzde ki birkaç ay içerisinde kendi bloklarımızın yapımına başlıyoruz. Vatandaşlarımız talep ederse, doldur boşalt alanı olarak kullanılacak bir alan yaratacağız. Tercih eden vatandaşlarımız kendi adalarında yapılacak olan projelerde tercih etmeyenler ise bizim yaptığımız bloklardan tercih ederek bu projeden yararlanabilecekler. Herhalde 2 ay içerisinde ihalesine çıkmış oluruz. İlk etapta 4 Blok yapılacak şuanda. Kendimiz de yapabiliriz, ihaleye de çıkabiliriz. İhaleye çıksak bile parsel bize ait olduğu için bize ait konutlar olacak.’’ Dedi.

HERHANGİ BİR FIRSATÇILIK SÖZ KONUSU OLAMAZ, BELEDİYE KAMULAŞTIRIR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Sevim Avcı Yener; ‘’Biliyorsunuz ki orada boş alanlar ve dolu alanlar var. Fakat dolu alanlar çok fazla  katlı olduğu için ada bazlı birleşme ve ada bazlı bir dönüşüm planımız var. Daya yatay bir mimari düşünüyoruz.  Arada ki parsellerin birleşmesi veya birleşmemesi, projeye dahil edilmesi yada edilmemesi ile alakalı bir şey söz konusu olamaz. Biz o bölgede her ada bazında vatandaşlarımızla bir toplantı gerçekleştirdik. Onların fikirlerini ve muvaffakatlarını aldık, talep edenlerin 6 Şubat günü de deprem oldu. Orada da biz bunu ilettik vatandaşlarımıza ada bazlı projelendirip biz de bir yandan bizim kendi parsellerimiz devam edecek,öbür yandan da herkese ada bazlı bir projelendirme yapılacak ve vatandaşlara verilecek. Sizin konutunuzun değeri bu, bu kadar metrekare daire alırsanız bu fiyat  üzerine eklemek isterseniz bedel bu gibi bir teklif mekanizması olacak şuanda. Ama bize ulaşmış yada belediyemiz adına çok mümkün olmaz bu. Kentsel dönüşüm alanında belediyenin istediği her yeri kamulaştırma diye bir yetkisi var. Cumhurbaşkanının verdiği bir yetki bu. Bu tarz bir şeyde kamuya yada belediyeye fırsatçılığa söz konusu işi çokta söz konusu olmaz. Kentsel dönüşümün kuralları açık ve net. Tabi ki uzlaşma esas ama uzlaşılamıyorsa kentsel dönüşüm duracak, olmayacak diye herhangi bir şey söz konusu değil. 6360’ın vermiş olduğu bir sürü yetki var kamu kurum ve kuruluşlarına o zaman o şekilde ilerlenir.’’ İfadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan depremle sadece beton, demir kalitesinin değil zeminin de depremde, bina açısından önemi anlaşılmış oldu. Deprem bölgesinde yıkılan binalarda sadece olduğu yere göçüp tuz-buz olan binaların dışında bir çok yatan bina da görüldü. Uzmanların yaptığı açıklamalarda yatan binaların temel yapısının bulunduğu zemine uygun olmadığı söylendi. Böylece her zemine bina yapılabilir ancak temeli uygun şekilde tasarlanması gerektiği anlaşılmış oldu.

Büyükşehir Belediyesinin afet alanı ilan ettiği bu bölgede de bulunan binalar beton, demir kalitesi açısından her ne kadar uygun olsalar bile zemin açısından temel yapıları uygun olmadığı için ilimizde beklenen büyük bir deprem de yıkılma tehlikeleri bulunuyor. Şu an için bölgede böyle tehlikede bulunan yaklaşık 600 konut var bu da 2000-2500 kişi yaşıyor demektir. Büyükşehir belediyesi bu vatandaşlarımızın canı için gerek tüm hassasiyeti göstererek bu bölgede özel plan notları uyguladı. Bu bölgede yapılacak yapıların zemine uygun temeli olması için geoteknik rapor ve proje istemenin dışında acil bir dönüşüm için bakanlığın verdiği tüm yetkileri kullanarak kamulaştırmayıda bir seçenek olarak değerlendiriyor. Tabi bu kadar konutu yapabilmek için mülkiyeti şahıslara ait olan boş parselleride değerlendirmesi gerekiyor. Bunun için de geniş bir yetkisi olduğunu Deprem Daire Başkanı Sevim Avcı Yenerin ağızından da duymuş olduk.