Bulut; ‘Veterinerler Mücadeleye Güç Vereceklerdir’

Bulut; ‘Veterinerler Mücadeleye Güç Vereceklerdir’

Yayınlama: 04.04.2020
644
A+
A-

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hocalarından Prof. Dr. Hakan Bulut, Covid-19 ile mücadelede veteriner hekimlerin ve virologların da katılması gerektiğini belirtti.

Dünya’nın ve Türkiye’nin mücadele ettiği Corona virüs ailesinden Covid-19 virüsü ile mücadele de Veteriner Hekimlerin ve Virologların da mücadele kapsamında göreve çağrılması gerektiğini belirten NKÜ Veterinerlik Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Hakan Bulut virüsü tanıdıklarını ve aşı üretebilecek kapasitede laboratuvarları olduğunu belirtti.

BU VİRÜSÜ İYİ TANIYORUZ VE MÜCADELE EDİYORUZ

Yıllardır Corona Virüs ailesi virüslerle mücadele ettiklerini belirten Prof. Dr. Hakan Bulut; ‘’Tabi artık kesin olarak bilinen bir durum var ki Covid-19 dediğimiz bu koronavirüs hayvan kökenli ve bu nedenle de zoonetik bir hastalıktır yani hayvanlardan insanlara geçen bir mikrobiyal viral etkendir. Biz veteriner hekimler sahada yıllardır bu Covid-19 virüsünün de aralarında bulunduğu Corona vividea ailesinde birçok virüsün diğer hayvanlarda sebep olduğu hastalıklarla mücadele etmekteyiz ve bu virüsü tanımaktayız. Bu virüsün benzer etkenleri sığırlarda, koyunlarda, kedi ve köpeklerde aynı aile içerisinde ki virüsler olarak hastalıklar yapmaktadır. Sahada ki veteriner hekim arkadaşlarımız gerekse de Üniversitede ki bilim adamlarımız bu virüsü iyi tanımakta bu virüsün ailesinde ki virüsleri iyi tanımakta ve bunlara karşı başarılı mücadele etmektedir.’’ İfadelerini kullandı.

HAYVANLARDAN İNSANLARA BULAŞTIĞINI BİLİYORUZ

SAR, MERS, Ebola gibi hastalıklar gibi covid-19 virüsünün de hayvanlardan insanlara geçtiğini bildiklerini belirten Bulu; ‘’Hastalıklarla savaşma ve koruma enstitüsü direktörlerinin dünya da birçoğunda veteriner hekimlerin görev yaptığını bilmekteyiz. Ayrıca biz 5 yıllık veteriner hekimi hem eğitim sürecinde birçok mikrobiyal hastalıkları tanımakta ve sahada bunlarla mücadele etmekteyiz. Bu mikrobiyal etkenlerin birçoğu zoonos karakterdedir ve bu etkenlerden örneğin tüberküloz, kuş gribi, SARS, MERS ve EBOLA ve en son Covid dediğimiz etken hayvanlardan insanlara bulaştığı bilinmektedir. Bu nedenle de veteriner hekimler bu etkenlerle mücadele ederek bir bakıma hayvan sağlığını ve ürünleri korurken, diğer tarafta da insan sağlığına hizmet eden bir meslek olarak değerlendirilmektedir.’’ Dedi.

VETERİNER HEKİMLERİN DAHİL EDİLMESİ GÜÇ VERECEKTİR

Türkiye’nin şuanda yaptığı mücadeleye Veteriner hekimleri dahil etmesi durumunda daha güçlü bir mücadele olacağının altını çizen NKÜ Veterinerlik Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Hakan Bulut; ‘’Aslında şuan bilim insanları olarak veteriner hekimlerden ve özellikle veteriner virologların son süreçte özellikle aşı üretimi tecrübeleri ve virüs tanıma tecrübelerini dikkate alaraktan sürece dahil oldukları görülmekte. Ama bunun yeterli olmadığını düşünmekteyiz. Daha fazla sürecin içerisine dahil olmakla farklı örnekler alınabilir. Örneğin Almanya’da teşhis noktasında veteriner hekimlerin bilgileri dikkate alınaraktan veteriner hekimlerinde teşhis noktasında faydalanılması yoluna gidildiği kaydedilmektedir. Biz de enstitüleri özellikle yetişmiş kurumlar olan enstitüleri bu mücadelede organize bir şekilde işin içerisine dahil etme yanında bir çok veteriner fakültemizde teşhis tanı ve daha sonra ki aşamada ürün geliştirme noktasında alt yapılarının ve donanımlarının olduğunu bilmekteyiz. Örneğin benim hatırladığım en az 3-4 veteriner fakültesinde BSL3 dediğimiz laboratuvar bulunmakta. Bazı enstitülerimiz de bu BSL3 laboratuvarı bulunmakta bunların hızlı bir şekilde bu savaşımın içerisine dahil edilmesinin virüsü yenmekte bize büyük bir güç vereceğine inanmaktayım.’’ şeklinde konuştu.

VETERİNER HEKİMLERİN VE BEŞER HEKİMLERİN BİRLİKTE ÇALIŞMASI LAZIM

Dünya’nın bir çok gelişmiş ülkesinde İnsan ve Hayvan sağlığı tek konsept içerisinde değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Hakan Bulut;  ‘Artık ülkeler olaya meslek bazında bakmıyor, ülkeler biraz öncede ifade ettiğim gibi tek sağlık konsepti içerisinde baktıkları için kurumlarını ve enstitülerini buna göre dizayn ediyor. Örneğin Amerika’da, Avrupa’da, Çin’de buna örneklerden biriydi. Japonya’da da benzer örnekler var. Artık sağlık bakanlığı bünyesinde veterinerler ile birlikte yetişmiş konuda otorite veteriner hekim ve beşeri hekimlerin birlikte görev aldığı kurumsal yapılara dönüştürüyorlar. Çünkü şunu çok iyi biliyorlar. Bu örnekte onu gösterdi ki, bu zoonetik hastalıklar ve Corona bunlardan bir tanesi toplum genel sağlığını etkilediği için çok yıkıcı sonuçlara sebep olabiliyor ve hem ülke hem de Dünya sağlığı ile birlikte ekonomisini, toplumsal hayatını yıkabiliyor. Bu nedenle bu yapılanma içerisinde tek sağlık konseptinin de bizim ülkemizde daha da formal hala getirilmesinde fayda gördüğümüzü ifade etmek istiyorum.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.

VETERİNERLER ‘BİZ HAZIRIZ’ DİYORLAR !

Hükümetin aldığı önlemler kapsamında veterinerleri de sürece dahil etmeleri gerektiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun; ‘’Almanya Covid-19 salgınında en başarılı Avrupa ülkesi olarak ön plana çıktı. Şansölye Merkel’de ilk günlerde TV ekranlarına çıktı dedi ki ‘ Bizim bu başarımız yıllardan beri kurulu olan Robert Koch Enstitüsünden gelmekte. Ama asıl önemli olan bu enstitünün başında kim vardı. 2015 yılından bugüne kadar veHteriner hekim olan bir virolog enstitüyü yönetmekte ve şuanda da Almanya’nın sağlık politikalarını yönetmekteler. Ama biz bakıyoruz ne yaptık, geldiğimiz noktada Bilim Kurulu oluşturuldu, güzel sonuçlar ortaya koyuyorlar ama aşı ve diğer sağlıkla ilgili desteklenebilecek olan prosedürün yapısında bir an evvel veteriner hekimlerinde içeri alınması sağlıklı olacaktır. Geçtiğimiz günlerde 25’e yakın Üniversiteden Virolog açıklama yapıyorlar Türk Veteriner Hekimleri Birliği bünyesinde diyorlar ki ‘ Biz Hazırız’ Aşı üretiminde ve insan sağlığında, sağlıklı güvenilir besinlerin üretiminde ne kadar ön plandalarsa ne kadar güzel hizmetler vermişlerse hem aşı hem serum ve laboratuvarları da gelişmiş durumda. Bu laboratuvarlarda da hizmet alınması gerektiğini düşünüyorum.’’ Dedi.