Aygun;’Üretici Bayrama Beş Parasız Giriyor’

Aygun;’Üretici Bayrama Beş Parasız Giriyor’

Yayınlama: 31.05.2019
401
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, TBMM’de çiftçiye Bayram öncesi destek ödemesi yapılması için basın toplantısı düzenledi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, TBMM’de çiftçiye Bayram öncesi destek ödemesi yapılması için basın toplantısı düzenleyerek; Kuru soğan, buğday, arpa, domates, domates konservesi, patates, baklagiller, pirinç ve ayçiçekte sıfır gümrüklü ithal kararları, çiftçiyi zora sokmuştur. Geçinemez hale gelen çiftçi; üretimden çekildikçe, mutfaktaki yangın da büyümektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde çiftçilerimize her zaman olduğu gibi müjde vermişti. Güya Tarımsal desteklerin tamamı ödenecekti. Nisan geçti, Mayıs bitti, Ramazan Bayramı’na gireceğiz, Çiftçi Uma Uma Döndü Sarı Muma! Çiftçimiz bayrama beş parasız giriyor. Çiftçimizi çocuğuna, torununa bayram harçlığı veremeyecek mi? Ne hazindir! Bayramda alışveriş yapmak isteyen çiftçimiz misafir ağırlayamayacak mı? Alışveriş yapacak mı? Lütfen çiftçimizi mağdur etmeyin ve hak ettiği ödemeleri en azından Bayram öncesinde verin” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun; “Ayçiçek, pamuk, soya, yer fıstığı, aspir, kanola üreticisinin gözü kulağı Tarım Bakanlığı’nda. Ama Tarım Bakanlığı, yaza girerken kış uykusuna girmiş gibi görünüyor. Bu yıl art arda gümrüksüz ayçiçeği ithalat kararı, çiftçimizi perişan etti. Şu ana kadar 300 bin ton sıfır gümrüklü Ayçiçek ithalatı için karar çıkmıştı. Hasat döneminde de yabancı çiftçiyi destekleme politikanızı devam ettirecek misiniz” diye konuştu.

BAKIN AYÇİÇEK GÜNEŞE DÖNER, TARIM BAKANLIĞI DA YÜZÜNÜ ÇİFTÇİMİZE DÖNMELİDİR!

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun; “Ayçiçek ve diğer ürünlerde çiftçiye karşı vurdumduymazlık devam edecek mi? Dünyanın pamuk üretiminde sayılı ülkelerinden olan Türkiye’de bu konuda yapılan yanlışlarla üreticimiz küstürülüyor. Geçtiğimiz yıl 600-650 kilogram bandından üretim desteği verilmiş iken bu yıl pamuğun 500 kilogram üzerinden destek kapsamına alınması insafsızlık değil midir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın buğday taban fiyatına yüzde 29 oranında yapıldığını söylemişti. Oysa hiç de açıklandığı gibi tablo yok. Geçtiğimiz yıl taban fiyat uygulamasında kaliteye göre değişik oranlarda çiftçiye prim ödemesi yapılmıştı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yayınladığı ürün alım genelgesi ile bu ödeme kaldırılmış” şeklinde konuştu.

Milletvekili Aygun; “2019 ekmeklik buğday alım baremi yayımlandı.  Buna göre kaliteli buğday üreten çiftçimize artık prim ödemesi yapılmayacak, böyle bir uygulama olmayacak! Ekmek için kaliteli buğdaya ihtiyaç var. Bu uygulama ile Rusya’dan buğday ithal etmeye devam edileceği sinyali veriliyor. Yani yabancı çiftçiye destek verilmeye devam edilecek! 2019 Ocak ayında yayımlanması gereken destekleme primlerinin ne olacağı, 6 ay geçmesine karşın hala Bakanlık tarafından açıklanmadı. Bakanlık, üretimin ana unsuru olan çiftçiyi mi unuttu? Çiftçi, önünü görmezse üretemez1 Hangi ürüne ne kadar destek verileceğinizi Ocak ayından bu yana niye açıklamadınız? Çiftçinin gözü kulağının sizde olduğunu bilmiyor musunuz? Çiftçinin önünü görebilmesi için desteğin en az 3 yıllık açıklanması lazım. Üreticimiz sıkıntılı, Tarım Bakanlığı’nı holdingleştirmek istediler. Holding mantığı ile tarım politikaları yapılamaz. Üretimi düzeltmek için çiftçimizin mazot, ilaç, gübre ve tohum parasının desteklenmesi lazım. Tarımsal desteklerin zamanında ödenmesi lazım. Başka bir yol yok” dedi.