Aygun, Gıda Güvenliği ve Rekolteye Dikkat Çekti

Aygun, Gıda Güvenliği ve Rekolteye Dikkat Çekti

Yayınlama: 02.05.2020
379
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, sınırların kapatılması ve ülkelerin içine dönmesi sonucu dünya genelinde gıda tedarik zincirinde ve üretim aşamasında sıkıntılar yaşanacağını ileri sürerek rekolte sorununa dikkat çekti.

CHP Tekirdağ millet vekili aynı zamanda Ziraat yüksek mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye’nin önceden önlem alması gerektiğini kaydetti. Aygun, Gelişmiş ülkelerin hububat ve yağlı bitki üretimine yoğunluk verirken, Türkiye’nin son yıllarda sebze ve meyve üretimine odaklanmasının yanlış olduğunu belirten Aygun, “Son Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde hububat ve ayçiçek ithalatı için karar alınması bunun göstergesidir” dedi. Aygun, Trakya’da iklim değişikliğine bağlı olarak buğday ve arpada kök hastalığı oluştuğunu belirterek, “Bu da Türkiye genelinde buğday rekoltesini düşürecektir. O yüzden acilen iklim değişikliğinin tarıma etkisine yönelik çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

BUĞDAYDA KÖK HASTALIĞI VAR

Aygun, Trakya’da buğday ve arpanın kök bölgesinde “kök biti” denilen bir zararlıya rastlandığını belirterek, “İklim değişikliği, kurak geçen sezon, ılıman geçen kış, son 15 günde toprak sıcaklığının 8 derece ve üzerine çıkması sonucu bu zararlı, Trakya’ya musallat olmuştur” dedi. Kısa boylu kalan arpa ve buğdayda yaprakların dikleşerek sarardığına da işaret eden Aygun, “Hububatlarda Sarı cücelik virüsü de tüm Trakya’da gözlemlenmektedir. İklim değişikliği etkendir. Tedbir alınmazsa buğday ve arpada verim kayıpları oluşacağı için rekoltede büyük sorunlar çıkacaktır” diye konuştu.

Tarlalarımızda sağlıklı bitkilerin büyümesiyle birlikte sorunlu olan bitkiler gözle görülür hale geldiğini ifade eden Aygun. ” Peki neden? Boyu kısalan ve yaprakları sararan bitkileri incelediğimizde kök bölgesinde RootAphit (Kök biti) dediğimiz zararlıya rastlanılmıştır. Bunun sebebi; Erken ekim, Kurak geçen ekim sezonu ve ılıman geçen kış nedeni ile kademeli çıkış ve zayıf köklenmenin oluşması, Aşırı gübreleme (bol azot), Gece-gündüz sıcaklık farklarının yüksek olması, Nisan ayı içinde yaşadığımız don olayları, Erkencilik özelliğine sahip çeşitlerin hızlı gelişimi, Toprak sıcaklığının son 15 günde 8 derece ve üstüne çıkması ve Anıza ekimiin bunlara neden olduğunu belirtti.
Bunun dışında; Kısa boylu kalan ve yaprakları dikleşerek sararan veya moraran bitkilerde yapılan gözlemlerde virüs olma ihtimali bulunmaktadır. Ancak bunun bilimsel olarak doğru cevabını Bitki Koruma Bölümü verebilir. Kısa boylu kalan sararan bitkileri incelediğimizde Take-All hastalığı ile de karşılaşılmaktadır. Bunun en belirgin göstergesi kök ve kökboğaz kısmında yoğun siyahlaşmadır. Tarlalarımızda kendini alan alan göstermektedir.Bayrak yaprak oluşumu ve başaklanma döneminin yaşadığımız bu süreçte bitki koruma ve beslemeyi doğru zamanda yapmaya devam etmeliyiz” dedi.

Aygun, iklim değişikliğinin yarattığı tahribata bağlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca fon oluşturularak kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğini kaydetti.