Albayrak, Bürokratlara ve İlçe Belediye Başkanlarına Seslendi: Kimse Tribünlere Oynamasın

Albayrak, Bürokratlara ve İlçe Belediye Başkanlarına Seslendi: Kimse Tribünlere Oynamasın

Yayınlama: 27.09.2022
863
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  çöp depolama alanı sorunu çözülmediği taktirde Tekirdağ’ı büyük bir çevre sorunu beklediğini kaydetti. Bürokratlara ve ilçe belediye başkanlarına seslenen Albayrak,  siyasi meseleleri kenara bırakarak, ortak payda da buluşulması çağrısında bulundu. “Kimse tribünlere oynamasın” diyen Albayrak,   Marmaraereğlisi’ne yapılması planlanan Biyolojik Arıtma Tesisi Arazisi için 7 yıldır gerekli izinler verilmediğini kaydetti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Entegre Katı Atık Tesisleri ve İleri Biyolojik Arıtma Tesislerinin yapımı ve işletilmesi sürecinde karşılaşılan bürokratik engellere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Albayrak,  çöp depolama sorunun çözülmediği takdirde Ocak ayından sonra Tekirdağ’ı büyük bir çevre felaketinin beklediğini kaydetti.

Göreve geldiklerinde 44 adet vahşi depolama alanı olduğunu aktaran Albayrak,  halk sağlığını tehdit eden depolama alanlarını kapattıklarını ve çöplerin Süleymanpaşa İlçesi’ndeki Demirli Mahallesi‘nde kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisinde bertaraf edildiğini belirtti.

Çöp Koyacak Alan Kalmadı

11 ilçenin tüm çöplerinin Süleymanpaşa Demirli ve Çorlu Karatepe  tesislerinde çağın şartlarına uygun olarak sorunsuz bir şekilde bertaraf edilerek, enerji elde edildiğini paylaşan Albayrak; “Kurduğumuz tüm tesisler halk sağlığına duyarlı, ülke ekonomisine katkıda bulunan ve yarınlar için yaşanabilir bir şehir bırakmayı hedeflemektedir.Ancak,Çorlu Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda mahkemenin ÇED olumlu belgesini iptal etmesi ile birlikte Çorlu Bölgesi’nde Marmaraereğlisi, Ergene, Çerkezköy, Kapaklı ve Saray çöplerinin bertarafının sağlandığı Karatepe tesisimizin kapatılması durumunun gündeme gelmesi ile birlikte çöplerin tümünün tek alternatif olan Demirli tesisine getirilmesi gerekiyor. Konunun özeti şudur. Çorlu ÇED Raporunun iptal edilmesi ile çöp alamayacak durumdadır, Demirli’de ise 3. Lot için Orman Bakanlığı’ndan izin verilmiyor. 3. Lot yapılamadığı için çöp koyacak alanımız kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

 

İlçe Belediye Başkanlarına, kaymakamlıklara ve Tekirdağ Valiliğine durumu bildirdiğini aktaran Albayrak, bürokratlara ve ilçe belediye başkanlarına seslendi: “Çöp konusunda siyasal meseleleri kenara bırakarak ortak paydada buluşup, beraber çözülmeli. Altını çizerek söylüyorum. Hiçbir belediye başkanım, ben de dahil olmak üzere bu konuda, tribünlere oynamasın. Herkes bir olacak, sorunu çözeceğiz.”

Albayrak: ‘Olmaz’ Diyen Süleymanpaşa Belediye Başkanım Cevap Verdi

Çöp dökme alanının belirlenmesi konusunun mecliste çözülmesi için karar alındığını ve 11 belediye başkanına olası bir sıkıntıda, ilçelerinde yer göstermelerini talep ettiğini hatırlatan Albayrak; “ Yazdığım yazıya karşılık, kimseden cevap gelmedi. Tekrar bir talepte bulundum. Kimse, kendi bölgesinde çöp alanı istemedi. Bir tek, Demirli çöplüğünde toplantı yaparak, orada ki köylü arkadaşlarımızı çağırıp, buraya çöp döktürmeyeceğim diyerek, siyasal şov yaparak ‘olmaz’ diyen Süleymanpaşa Belediye Başkanım cevap verdi. ‘Benim, çöp döküm yerim Demirli’dedi. Böyle olaylarla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

İzinler Konsunda Girişimler Devam Edecek

Tüm şartlar zorlandığı takdirde maksimum Ocak ayına kadar çöpleri koyacak alan olduğunu vurgulayan Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak izinler konusunda girişimlere devam edileceğini belirtti.

Gerekli izinler verilmezse Tekirdağ’ın ciddi bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Albayrak, yaşanılan tüm sıkıntıları, bürokratik engelleri kamuoyu ile paylaşmak istediklerini aktardı.

Her Gün Bin 200 Ton Çöp Çıkıyor

Her gün Tekirdağ’da  bin 200 ton çöp çıktığını dile getiren Albayrak, “Yaşadığımız ibret verici engelleri kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi.

Biyolojik Arıtma Tesisi Arazisi İçin 7 Yıldır Gerekli İzinler Verilmiyor

Konuşmasında ayrıca Marmaraereğlisi’nin ciddi bir altyapıya ihtiyacı olduğunu söyleyen Başkan Albayrak; “Kanalizasyon altyapı çalışmalarını yapmak için kolları sıvadık ancak arıtma tesisi yapmadan altyapı yapmanın da bir anlamı olmadığından hareketle 2015 yılından itibaren bu bölgeye ileri biyolojik arıtma tesisi yapmak istedik. Ancak 2015 yılından bu yana tam 7 yıldır Ankara’daki bürokratik engelleri bir türlü aşamadığımız için tesisin yapım çalışmalarına başlayamadık. Katı atık bertaraf tesislerimiz, ileri biyolojik arıtma tesislerimiz, dolgu alanlarımız ve bunun gibi birçok konuda bürokratik engellerle karşı karşıya kalıyoruz. Tüm bu engellemeleri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Ancak Tekirdağ halkı hizmet bekliyor. Bu konuda herkesin elini taşın altına koymasını ve Tekirdağ için birlikte hareket etmesini temenni ediyoruz”  sözlerini kaydetti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Dairesi Başkanı İsmail Gülsen ise konuşmasında Süleymanpaşa İlçesi sahil dolgu alanı ve Hoşköy sahil dolgu alanının Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devri sürecinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yeni kurulan bir belediye olmasından dolayı, çok fazla öz mülkü olmadığını aktaran Gülsen, projeler için tahsis ve devir talep edildiğini ya da kamulaştırma gerçekleştirildiğini aktardı.

Mahkema Kararına Uyulmuyor

Gülsen, sahil dolgu alanda tasarrufu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılan sahil dolgu alana ilişkin şunları paylaştı:

“Emlak İstimlak Daire Başkanlığı tarafından Milli Emlak’tan  2014 yılında belediyemize tahsisi talep edildi. Sayıştay Başkanlığı 2016 yılında idaremizde denetim gerçekleştirdi ve denetim raporuna; sahil dolgu alanın park bahçe ve peyzaj düzenlemeleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi’ne bedelsiz devir işlemlerinin uygun olacağı düşünülmüştür şerh düşülmüştür. Milli Emlak Müdürlüğü’nün kendi müfettişleri tarafından hazırlanan iki adet iç denetim raporu da söz konusu alanın, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi yönündedir. 2019 yılında taleplere ilişkin cevap alınamadığı için Milli Emlak Müdürlüğü’ne yeniden başvuru gerçekleştirdik. Milli Emlak Müdürlüğü, 30.05.2019 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na 2 yıl süreyle tahsis edildiğini bildirdi. Uygun olurları alarak İdare Mahkemesi’ne konuya ilişkin dava açtık.  2020 yılının 7. ayında Mahkeme, söz konusu tahsisin uygun olmadığını, Belediye Kanunun 79. Maddesi 2. Fırkasına istinaden Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekirken, Ulaştırma Bakanlığı’na tahsis edilmesinin uygun olmadığına karar verdi. Akabinde İstinaf Mahkemesi de kararı onadı. Kararların ardından, alanın Ulaştırma Bakanlığı’na tahsisi iptal oldu. Mahkeme kararına istinaden sahil dolgu alana ilişkin tekrar bir talep oluşturduk. Konuya ilişkin 3 yazımıza da ilgili kamu kurumu sessiz kalmıştır. Bu duruma istinaden de İdare Mahkemesi’nde  hakkımızı arıyoruz.  Hoşköy’de ki sahil alan içinde taleplerimize karşılık keyfi sessizlik söz konusu”

 

Arıtma Tesisi, 7 Yıldır Gerçekleştirilmeyen Arazi Devri Nedeniyle Yapılamıyor

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Erhan Koç da, Marmaraereğlisi İlçesine yapılması planlanan ancak 2015 yılından bu yana bürokratik engellemeler nedeniyle tahsisi yapılamayan Biyolojik Arıtma Tesisi Arazisi arazisi ile ilgili yaşanan tüm süreci basın mensuplarına aktardı.

Maliye Hazinesine ait olan alanın tahsisine ilişkin talebin 2015 yılında gerçekleştiğini aktaran Koç, süreci şöyle anlattı:

Söz konusu yerin, bedelsiz olarak, İleri Biyolojik Arıtma Tesisi yapılması kapsamında, dönemin Maliye Bakanına ait olur ile 2 yıl bedelsiz olarak ön tahsisi gerçekleşti. Resmi oluru aldıktan 19 gün sonra söz konusu yerin tahsisinin iptal edildiği ve taşınmazın özelleştirme kapsamına alındığı, herhangi bir proje çalışmasına başlanılmaması gerektiği tarafımıza bildirildi. İleri Biyolojik Arıtma Tesisi bölge için önem teşkil etmekte. Kamu yararı gözeterek,  söz konusu projeyi ivedilikle yerine getirmemiz gerektiğini vurgulayarak; önce 200 dönüm daha sonra 120 dönüm talep ettiğimiz yeri,  en son  80 dönüme düşürerek,  özelleştirme kapsamı dışında bırakılarak, devrinin yapılmasını talep ettik. Özelleştirme kapsamına alındığı gerekçesiyle bedelsiz devir işleminin gerçekleşemeyeceği, kamulaştırma bedeline istinaden verilebileceği aktarıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın ve TESKİ Yönetim Kurulu’nun onayı ile kamu yararı kapsamında,  bedel karşılığı arazinin devrini kabul ettiğimizi bildirdik.Bedeli 3 milyon 390 bin olacak şekilde, kamulaştırma yolu ile taşınmazın devredileceği tarafımıza iletildi. Söz konusu bedel kabul edildi. Projenin önemine istinaden, taşınmazın tarafımıza devrinin ivedilikle gerçekleştirilmesi talep edildi. Belirlenen bedelin kabul edildiği belirtilmesine rağmen, geçen sürede devir gerçekleşmedi.

Daha sonra ise taşınmazın değer artışına istinaden kıymet takdir bedeli belirleneceği ve bu bedelin kabul edilmesi sonucu devir yapılabileceği tarafımıza iletildi. Yeni bedel, 6 milyon 180 bin olarak belirtildi. Karşılıklı görüşmelerle bedeli 6 milyon olarak anlaşma sağlandı. Bu bedel karşılığında taşınmazın devri talep edildi.  6 milyon kamulaştırma bedeline istinaden söz konusu taşınmazın Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne gerçekleşeceği, taşınmazın Maliye Hazinesinden değil de Deniz İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’nden TESKİ Genel Müdürlüğü’ne devrinin gerçekleştirileceği belirtildi. Bu bilginin akabinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne böyle bir kararın alındığını ve taşınmazın ivedilikle tarafımıza devir edilmesi gerektiğine dair resmi başvuruda bulunuldu. Geçen sürenin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı’na ait talep ettiğimiz söz konusu parsel dahil birden fazla parselin Türkiye Deniz İşletmeleri Anonim Şirketi’ne devrine ilişkin olur kararını da ekleyerek,  31 Ağustos 2022’de  resmi yazıyla tekrar başvuruda bulunduk. Maliye Bakanlığı’ndan Deniz İşletmelerine bir devir gerçekleşmediği için, söz konusu parsel hala devralınamadı. Proje için bölgede en uygun alan söz konusu arazidir ve Biyolojik Arıtma Tesisi hem Marmara denizi hem de bölge için son derece önemli bir projedir.

Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Turhan Toprak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal ve Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan Kurtoğlu ile birlikte basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.