Tekirdağ’da düzenlenen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı’nda yalnızca sivil yolcular için yüzde 25 zam verilmesi, öğrenci ücretlerine ise hiç zam yapılmaması tepkilere neden oldu. Alınan kararın il genelinde geçimini bu işten sağlayan yaklaşık 10 bin kişi ve ailesini ilgilendirdiği belirtildi
Tekirdağ’da 11 ilçenin şoförler odası başkanları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan UKOME kararlarını protesto için basın açıklaması yaptı.
Hüseyin Pehlivan Meydanı’nda minibüs duraklarının olduğu bölgede yapılan basın açıklamasında konuşan Tekirdağ Şoförler Odası Başkanı Şenol Turan, yaklaşık 6 aydır toplanmayan UKOME’nin 1 hafta içinde 2 kez toplandığını, ancak bu toplantıların da hayal kırıklığıyla sonlandığını söyledi.
Ticari taksi işgaliye bedelinin araç başına 158 liradan 750 liraya, esnafın otogar giriş-çıkışlarının 300 liradan 500 liraya, otogarda gece park etme ücretinin 420 liradan 750 liraya çıkarıldığını aktaran Turan, “Esnafın vatandaşı taşıyarak elde etmiş olduğu gelirden Büyükşehir Belediyesinin hiç bir emeği ve gideri olmadan vadilatör sisteminden %6 komisyon keserek ve süresiz olarak dünyada görülmemiş bir şekilde gelir elde etmektedir. Örneğin yılda sadece 1 araçtan 110 bin lira kazanç elde etmektedir. Siz varın 11 ilçede kaç esnaf vardır” dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ ELEŞTİRDİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin oda başkanlarına yaklaşımlarını eleştiren Turan, şöyle devam etti: “Bizler esnaf temsilcisi, oda başkanları olarak Türkiye’de 30 büyükşehirde 30 UKOME başkanından 1’i olan daire başkanımız esnaf adına anlatılan ve izah edilen kararlarda fütursuzca davranarak yetki bende değil genel sekreterde, genel sekreter bende değil sekreter yardımcısında, yardımcı bende değil büyükşehir belediye başkanında deyip topu taça atarak esnaf temsilcilerini koridorlarda gezdirerek, kapı önünde başka, kapı arkasında başka, UKOME’de başka şekilde sözler vererek esnafı mağdur etmektedirler. Zabıtalar fütursuzca esnafımıza cezalar yazarak ekonomik sıkıntı içinde yaşayan esnafımızı zor durumda bırakmaktadır. Bu cezalar nedeniyle minibüs hatlarıyla beraber plakalarımız iptal olmaktadır.”
ZAM TALEBİ KARŞILANMADI
Çorlu Şoförler Odası Başkanı Nadir Samancı ise şoför esnafının ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu söyledi.
Bu sorunun hemen giderilmesi gerektiğinin altını çizen Samancı, şöyle konuştu:“Biz toplantıda, artan maliyetler kapsamında İstanbul, Ankara Büyükşehir belediyeleri ile Çanakkale, Kırklareli ve Edirne illerimizdeki zam oranlarını data haline getirip talepte bulunduk. Yüzde 62 oranında bir zam talebinde bulunduk. Taban fiyatta yüzde 45’e indirilmesini istedik. Ama hiçbir şekilde ne bir adım attılar, ne bir öne geldiler. Belediye başkanının talimatı, ‘yüzde 25 sivile zam verilecek, öğrenciye zam verilmeyecek, öğrenci servisi esnafına zam verilmeyecek’ diye karar alındı. “
Alınan kararın il genelinde geçimini bu işten sağlayan yaklaşık 10 bin kişi ve ailesini ilgilendirdiği belirtildi.