472 Yıllık Tarihe Kadın Eli Değdi

472 Yıllık Tarihe Kadın Eli Değdi

Yayınlama: 18.08.2019
396
A+
A-

Tekirdağ kent merkezinde 1554 yıllarında Sadrazam (Damat) Rüstem paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Rüstem paşa Cami yaklaşık iki yıldır devam eden resterasyonunda, kadın hat sanatçısı Çiğdem Serap Şimşek tarafından Cami içerisindeki hat motiflerini tek tek yeniden canlandırılıyor.

Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa ilçesinde yıllara meydan okuyan 472 yıllık tarihi Rüstem Cami geçtiğimiz yıllarda Kültür bakanlığı tarafından resterasyona alındı. Daha önce de resterasyon gören Cami, yerli ve yabacı turistlerin sık sık ziyaret ettikleri bir cami olarak ihtişamını koruyor.

HAT ÇİZİMLERİ KADIN ELİNDE YENİDEN CANLANIYOR

Yaklaşık iki yıldır tadilatı süren ve önümüzdeki günlerde üst düzey yetkililerin katılılımıyla yeniden ibadete açılacak Mimar Sinan’ın eseri Caminin, içerisindeki el yazması eserler, Çiğdem Serap Şimşek tarafından adeta ilmek ilmek yeniden işleniyor. Serap Şimşek, Rüstempaşa Caminin Abdülmecit döneminde bir resterasyon gördüğünü ve bugünde kendisinin işlemeler, hat sanatlarını düzenlediğini ve kalem işleri ve raspasını yaptığını ve hatların daha canlı ve gün yüzüne çıktığını belirtti. DHA kameralarına çalışmalar hakkında bilgi veren kadın hat sanatçısı, Çiğdem Serap Şimşek, ” Ben 17 yıldır hatsanatı işlerini yapıyorum. Alaylıyım herhangi bir okul mezunu değilim. Ve Vitral sanatını Süha hocadan, Hat sanatını Mehmet hocamdan, diğer işlemleride kendi becerilerimle geliştirdim. Şu anda da burada ekip arkadaşlarım var usta çırak ilişkisi ile işlemeleri gün yüzüne çıkarıyoruz.

DAHA ÖNCE DE ÖNEMLİ YAPILARDA HAT ÇALIŞTIM

Rüstem paşa Camideki işlerinin sonuna yaklaştıklarını ifade eden, Şimşek referans olarak da, “Edirne Selimiye Cami, Yine Tekirdağ’daki tarihi Orta Cami, Gelibolu mevlevihane resterasyonu, Sultan Reşat Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman türbesi ve Kapalı çarşı resterasyonlarında da görev aldım” dedi. Burada Rüstem Paşa caminin ilk önce mikro enjeksiyon ile duvar güçlendirmeleri yapıldı. Daha sonra Vitral ve barak kayıtları tamamladık. Bazı işlemeler ve eserler zaman içerisinde boya ve sıva altında kalmıştı. Raspa yöntemi ile bunları ortaya çıkardık. Daha sonra da bu eserleri ihya ederek gün yüzüne çıkardık. Hat yazılarımız mevcuttu. Ancak zamanla kaybolmaya yüz tutmuş hatları biz elden geçirerek ilk hallerine döndürmeyi hedef aldık. Bu Caminin ilk Hattatı, Nişancı El Fakir Hasandır. Hz. Hüseyin yazan işlemnin aldında imzası bulunuyor. Burdan ilk hattatın kimliğinide gün yüzüne çıkarmış olduk” diye konuştu.