Aygun: Cumhurbaşkanlığı’nda Tüketilen Çayın Kilosu 11 bin 300 Lira

Aygun: Cumhurbaşkanlığı’nda Tüketilen Çayın Kilosu 11 bin 300 Lira

Yayınlama: 15.12.2022
250
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili  İlhami Özcan Aygun, 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçe görüşmelerinde kürsüye, içerisinde beyaz çayın olduğu pırlanta kutusu, manda yoğurdu, Medine hurması ve kestane balı ile çıktı.

Çocukların yataklarına aç girerken, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tüketilen  beyaz çayın kilosunun 11 bin 300 lira olduğunu söyleyen Özcan, “Bu bütçe, sarayın insafını anlatan bütçedir. Halkın değil, zenginlerin cebini dolduran bütçedir. Bin 100 odalı Türkiye’nin bütçesini yutan, obur bir sarayın bütçesidir” dedi.

Kürsüde pırlanta kutusunu göstererek, içerisinde ne olduğunu soran Özcan’a, Vekillerden “Yüzük var, altın var, hayat var” cevapları geldi.

Yanıtların doğru olmadığını söyleyen Aygun, “Bu pırlanta kutusu içerisinde pırlantadan daha değerli bir ürün var. Saray’da tüketilen beyaz çay var. 20 gramı 226 TL; yani kilosu 11 bin 300 TL. Bir asgari ücretlinin bunu alması için en az iki ay çalışması gerekiyor. Peki kim tüketiyor? Sarayın başında ki zat tüketiyor” dedi.

Aygun, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 62,4 oranında arttırılırken, tarım bütçesinin yüzde 35,1 oranında arattırılmasına da dikkat çekti.

Sarayın mutfağı ve halkın mutfağını kıyaslayan Aygun, şunları aktardı:

Vatandaşımız meyve ve sebzeyi taneyle almaya başlamış.Eti bırakın, yumurtayı, tavuğu, bakliyatı yiyemez oldu. Sarayın ise ara öğünü de var. Cumhurbaşkanımız özel manda yoğurdu, birkaç kaşık yulaf, birkaç kaşık kestane balı, 4-5 tane de Medine hurması yiyormuş ama çocuklar yatağa aç giriyor. Anneler bayat ekmek, bayat simitleri çocuklarımızın beslenme çantasına koyuyor

Saray’da tüketilen beyaz çayın kilosunun 11 bin 300 TL olduğunu vurgularken, elindeki bayat ekmeği gösteren  Aygun, şunları paylaştı: “Saray beyaz çay tüketirken, milletimiz sabahları fırınların önünde bir gün önceden kalan bayat ekmeği, bayat simidi alıp, onu tüketmeye çalışırken, birileri de refah içinde, sefa, şatafat, her türlü israfın olduğu yerde yaşıyor”

Kilo olarak, manda yoğurdunun 50-80 TL,  kestane balının 800 TL, Medine hurmasının 200-250 TL, yulaf ezmesinin 120 TL olduğunu vurgulayan Aygun,  4 kişilik bir ailenin belirtilen ürünlerle ilgili bütçesinin 2 bin 220 lira olduğunu kaydetti.

 

Vatandaşın kahvaltıda simit bile yiyemez hale geldiğini anlatan Aygun, “Simidin tanesi 5 lira olmuş. Hatırlarsanız, bir zamanlar simit-çay edebiyatı yapanlar şimdi o vatandaşları simit alamaz hâle getirdiler. Bu halk, simit ve çayla iktidara gelenleri yine simitle çayla gönderecek”şeklinde konuştu.

Kur korumalı mevduatta ise şu ana kadar 91,6 milyar lira kaynak gittiğini ifade eden Aygun, şu sözlerle eleştiride bulundu:

“Özetle, Saray’a ballı yoğurt, vatandaşa ise kuru ekmek. Saraya hurma, halkın bütçesine vurma. Çiftçiye, memura, esnafa, öğrenciye yok; faize ve ranta çok” görüşlerini dile getirdi.