GUT HASTALIĞI Nedir; Nasıl Tedavi Edilir?

GUT HASTALIĞI Nedir; Nasıl Tedavi Edilir?

Yayınlama: 25.12.2015
360
A+
A-

 

Uzm. Dr. Sema Halhallı / İç Hastalıkları Uzmanı

GUT HASTALIĞI
Nedir; Nasıl Tedavi Edilir?

 

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Halhallı, bazı eklemlerde sıklıkla da ayak başparmağında ani ve şiddetli gelişen ağrı, hassasiyet, kızarıklık, şişme ve sıcaklık artışı nöbetlerine neden olan ‘gut hastalığı’ hakkında bilgi verdi.

 

    Gut hastalığının genellikle tek eklemi ve ayak başparmağının yanısıra; diz, ayak bileği, ayak, el, el bileği ve dirsek eklemlerini de etkileyebildiğini; ayak başparmağının tutulmasına PODOGRA denildiğini ifade eden Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Halhallı, bu hastalarda nadiren omuz, kalça ve omurga tutulumunun da geliştiğini aktardı.


   Uzm. Dr. Sema Halhallı, ‘Gut Hastalığı’ hakkında şu bilgileri verdi:


    Herhangi bir yaşta meydana gelebilirken genellikle ilk atak 40 – 50 yaşları arasındaki erkekleri etkiler. Bununla birlikte gut bayanlarda da görülebilir. Özellikle menopoza giren bayanlarda gut riski artmaktadır.
   Gut herkesi aynı şekilde etkilemez. Bazı insanlar hayatları boyunca bir tek atak geçirirler ve bundan başka hiçbir problem oluşmaz. Bazılarında ise zamanla eklemlerde hasara ve ağrıya yol açan şiddetli kronik ataklar görülür. Gutun kesin  bir tedavisi yoktur ancak iyi bir tedavi ile tamamen hastalık önlenebilir.    
   Uygun tedavi alevlenme sıklığınızın azalmasına hatta alevlenmelerin tamamen kesilmesine ve eklem hasarlarının gelişmesine engel olabilir.
   Ataklar genellikle aniden, hızlı bir şekilde gelişirler. İlk atak sıklıkla  bir akşam yemeğinin (aşırı miktarda alınan kırmızı et ve alkolün ardından) ardından gece gelişir. Uykuda, gece yarısı aşırı bir eklem ağrısı ile uyanabilirsiniz.
  
   Gut ataklarını şu nedenler tetikleyebilir:
   Aşırı alkol alımıHatalı ve aşırı beslenme (aşırı kırmızı et tüketimi)
   Cerrahi operasyon geçirme
   Ani, şiddetli hastalık hali
   Yanlış diyet
   Eklem travması

İlaç tedavileri (aspirin, idrar söktürücü ilaçlar)

Gut hastalığındaki ağrı ve şişmenin nedeni ürik asit kristallerinin eklemde birikmesidir. Ürik asit vücutta hücre döngüsü sonucu ortaya çıkan normalde bulunan bir maddedir. Kanda erimiş halde bulunur ve böbrekler yoluyla idrarla atılır. Gut hastalarında ürik asit düzeyi kanda çok yükselmiş olup, ürik asit kristalleri eklem ve diğer dokularda birikim yaparlar. Bu da eklemlerin zarı olan sinovyumda iltihaba neden olur.

 

TANI NASIL KONULUR?

Gutta tanı doktorunuzun sizi muayene etmesi ve şikayetlerinize ilişkin sorular sormasıyla konur. Doktorunuz kan ürik asit düzeyinizi görmek için kan tahlili isteyebilir. Yalnız şunu hatırlamak gerekir. Kan ürik asit düzeyinin yüksekliği gut hastası olduğunuz anlamına gelmediği gibi normal düzeyleri de hasta olmadığınız anlamına gelmez. Akut atak esnasında kan ürik asit düzeyinin bir önemi yoktur. Çünkü bu dönemde kan ürik asit düzeyi yüksek, normal ya da düşük çıkabilir.



TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

İlaç tedavisi
Diyet
Cerrahi

DİYET


Diyet ve gut hakkında şunlar bilinmelidir: Obezite yani aşırı şişmanlık kan ürik asit düzeyini yükseltir. Eğer yüksek kilolu iseniz doktorunuzla kilo vermek için görüşünüz. Beslenmenizde sınırlı olunuz. Aşırı miktarda proteinden zengin beslenme kan ürik asit düzeyini artıracaktır. Ürik asit miktarını yükseltecek besinler için doktorunuzla görüşünüz. Çay ve kahve kullanabilirsiniz. Alkol kullanmayınız. Fazla miktarda alkol alımı kan ürik asit düzeyini ve gut atakları sıklığını artıracaktır.
Bol sıvı alınız. Az sıvı alımı böbreklerinizde ürik asit kristallerinizin birikimine neden olacaktır. Şu besinler Ürik Asit düzeyini artırabilir: kırmızı et, beyin, böbrek, et suyu, sardalya, hamsi, karaciğer.


                                                                                                                                                    Sağlıklı günler dilerim.