Vatandaşa Tedes Kazığı

Vatandaşa Tedes Kazığı

Yayınlama: 21.01.2016
265
A+
A-

 

Vatandaşa Tedes Kazığı

 

Tekirdağ'da Malkara ve Muratlı ilçelerinde hız sınırının 110 kilometre artı yüzde 10 olduğu bölünmüş yolda yeni kurulan elektronik trafik denetleme sistemi ile 70 kilometreye hız cezası kesiliyor. Binlerce vatandaşın mağdur olduğu trafik cezalarına ise siyasiler üç maymunu oynuyor.


VATADAŞA İŞKENCE


Trafik kazalarını önlemek adına özel bir şirket tarafından Malkara ve Muratlı'ya kurulan elektronik trafik denetleme sistemi (TEDES) resmen işkenceye dönüştü. Cezaların şirket ve belediyeler arasında pay edildiği sistem çok sayıda Tekirdağlı'yı mağdur etti. Sistemin çalışmaya başladığı ilk gününden itibaren binlerce insan haksız cezalara maruz kaldı.


CEZALAR PAY EDİLİYOR


Sistemle ilgili ilginç bir ayrıntıda gün yüzüne çıktı. Sistemden kesilen cezaların sistemi kuran firma belediye arasında pay edildiği kaydedildi. Belediyelerin sistemden gelen cezaların belli bir oranını kasalarına aktardığı belirtildi.


YÖNETMELİK HİÇE SAYILIYOR


Karayolları yönetmeliğine göre bölünmüş yol olan Malkara Tekirdağ ve Muratlı Tekirdağ yollarında otomobiller için hız sınırı 110, otobüsler için 90 ve kamyonlar için de 85 kilometre. Ama şirker tarafından karayolları yönetmeliğine aykırı olarak otomobillere 70, kamyon ve otobüslere ise 50 kilometrenin üzerinde cezai işlem uygulanıyor. Karayolları yönetmeliğinin hiçe sayıldığı uygulama ile ilgili bu zamana kadar defalarca gündeme gelmesine rağmen önemli bir adın atılmadı.


FATURA HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ VATANDAŞA


Vatandaş kurallara uysa dahi yinede TEDES cezasına maruz kalıyor. Bölünmüş yolda hız sınırına uyan vatandaşlar kendilerin ceza uygulanmasına tepki gösteriyor. Camiatik Mahallesi Muhtarı Recai Öztürk, sürücülerin yoğun şikayetleri üzerine bir basın açıklaması yaptı. Bir hafta içinde sadece Camiatik Mahallesi'nde 600 civarında sürücüye ceza kesildiğini belirten Muhtar Recai Öztürk, Malkara genelinde bu sayının 2 bin civarında olduğunu söyledi. TEDES cihazlarının konumları ve hız sınırı ile ilgili vatandaşların şikayetçi olduğunun altını çizen Öztürk, yetkililerden bu yanlış uygulamayı düzeltmelerini istedi.


HIZ SINIRI YÜKSELTİLMELİ


Mevcut haliyle hususi araçlarda 70, ticari araçlarda 50 olan hız sınırının yanlış olduğunu dile getiren Recai Öztürk, bunun sıkıntılarını şöyle açıkladı : "Hız kontrolü yapan bu cihazlar, Keşan çıkışında Yaman Peynircilik'in önünde karşılıklı olarak iki adet ve Tekirdağ çıkışında da Alba'nın önünde karşılıklı iki adet bulunuyor. Bu yerlere yaklaşan sürücüler ister istemez hızını bir anda kesmek zorunda kalıyor. Bu durum kazalara davetiye çıkarabileceği gibi, özellikle kamyon, tır gibi ağır vasıtaların trafikte ilerlemesini güçleştiriyor. O bölgede yolun eğimli olması nedeniyle aniden yavaşlamak zorunda kalan ağır vasıta kaybettiği hızı tekrar kazanmak için mecburen daha fazla yakıt tüketmek zorunda kalıyor. Üstelik yarın öbür gün kar yağdığında sırf bu nedenlerden dolayı birçok ağır vasıta yolda kalarak trafiğin aksamasına sebep olabilir."