Trakya’da Çevre Sempozyumu Yapıldı

Trakya’da Çevre Sempozyumu Yapıldı

Yayınlama: 05.06.2018
274
A+
A-

 

Trakya’da Çevre Sempozyumu Yapıldı

 

Trakya’da Çevre Sempozyumu Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Ramada otelde gerçekleşti. Bir çok Sivil Toplum Kurulu ve Yerel yöneticilerin katıldığı toplantıda Trakya’da yaşanan çevre sorunları ele alındı.

 


Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde gerçekleşen Trakya’da Çevre Sempozyumuna ; TMMOB Koordinasyon Kurulu, Süleymanpaşa Kent Konseyi, Büyükşehir Belediyesi, TESKİ, Ziraat Mühendisleri Odası, Tekirdağ Barosu, Trakya’da Çevre Platoformu Derneği ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Sempozyumda açılış konuşmasını yapan Trakya Çevre Platformu dönem sözcüsü Av. Gülşen Tufan; ‘’Bugün bölgemizde planlama adı altında, geleceğimizi ve değerlerimizi yok eden tehditleri kanıtları ile birlikte konuşacağız. Trakya’da ki yaşam mücadelesinin ortaklaşa yapılması adına Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illeri meslek odaları ve STK’lar olarak 2013 yılında Trakya’da Çevre mücadelesinin dayanışma içinde bir bütün halinde daha gür bir sesle dile getirilmesi adına Trakya Çevre Platformu adı altında birleştik.’’ İfadelerini kullandı.


YAŞAMSAL VARLIK SEBEBİMİZ !


Trakya’da Çevre Platformu’nun dönem sözcüsü Av. Gülşen Tufan, platformun amacı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Tufan; ‘’Burada ki amaç, Trakya’nın bir bütün olarak ekolojik, kentsel, doğal, çevresel, tarihsel, sosyal ve kültürel değerleri ile birlikte korunması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi hepimizin yaşamsal varlık sebebidir. Trakya’nın değerlerinin, varlıklarının talan edilmesine, ranta açılmasına, hukuka, bilime ve kamu yararına aykırı olarak açılmasına, sağlıklı ve dengeli bir çevre kent yaşamının yok edilmesine, zarar görmesine karşı. Trakya’da mücadeleyi bir bütün olarak sürdürebilmek iletişim ve dayanışmada bulunmak. Toplumsal bilinç ve duyarlılığı arttırmaktır amacımız.’’ Dedi.


Trakya’da Çevre Sempozyumunda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise Trakya’da bulunan çevre sorunları hakkında bilgiler verdi. Albayrak; ‘’ Tekirdağ,Edirne ve Kırklareli’ni düşündüğümüz zaman tamamı 1 Milyon 800 bin nüfus var. Yani bu demektir ki her gün 1800 ton atık çıkıyor. 16 yıldır, tek başına bir iktidar varsa ve Trakya Türkiye’nin kalbi ise, bu kalbin hep güçlü atması gerekiyor. Tekirdağ’ın ana vizyonlarından bir tanesi biliyorsunuz sanayi vizyonu. 1970’lerde başlayan, 1980’lerde hızlanan ve 1990’lardan itibaren şaha kalkan bir sanayileşme var. Sanayi kirliliği ile birlikte gelmiş. Bu sefer başka bir çevre felaketi ile karşı karşıya kaldık. Bugün hükümetin 2011’den beri yapmaya çalıştığı Ergene Havzası temizleme planı, bununla gurur duyuyoruz. 2011’den beri yapmaya çalıştığı ama halen daha 1 metre yol alınmayan daha doğrusu kirlilik konusunda yol alınmayan Trakya Çevre eylem planı. Şimdi biz Tekirdağ olarak günlük 5 bin litre arıtma kapasitesini 195 bin kapasiteye çıkardık. Renk parametresi giderilmediği için yenicede -47 kodunda 4,5 km açığa derin deşarj yapılıyor. Sonuç ne olur bilemem ama benim hala soru işaretlerim var.’’ İfadelerini kullandı.


TERMİK SANTRALE HAYIR DİYORUM !


 Termik Santrallere karşı olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; ‘’Bir çok projelerimiz, örneğin sahil projemizin 3. Etabının 4 yıldır Başbakanlıkta beklediği bir ortamda, Termik Santral projelerinin bir anda çok çabuk bir şekilde hızlı yürümesi bizi son derece düşündürüyor ama şunu biliyoruz ki Termik Santral Trakya için olmaz. Bunun mücadelesini çevre dostları ve Trakyalılar mücadelesini veriyor. Bende Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Termik Santrale hayır diyorum.’’ Dedi.


3 oturumdan oluşan Trakya’da Çevre Sempozyumunda Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, Prof. Dr. Ahmet Yaraş katılımcılara Trakya’da yaşayan bitki çeşitleri, çevresel faktörlerle ilgili bilgilendirmelerde bulundular.