Tekirdağ’da Yerel Tohum Takas Şenliği

Tekirdağ’da Yerel Tohum Takas Şenliği

Yayınlama: 03.05.2017
238
A+
A-

 

Tekirdağ'da Yerel Tohum Takas Şenliği

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası, Tekirdağ Kent Konseyi'nin organize ettiği 'Yerel Tohum Takas Şenliği' Tuğlalı Park'ta düzenlendi. Şenlikte, Tekirdağ'ın ilçe ve köylerinden gelen vatandaşlar yaptıkları el sanatlarını ve yöresel lezzetleri stant açarak sergilerken, Mektebim İlkokulu öğrencileri de hazırladıkları gösteriyi izleyicilere sundu.


Tekirdağ merkez ve ilçe köylerinden vatandaşların getirdiği tohumlar yetkililer tarafından kayıt altına alınırken, tohum getirenlere de Tarımsal Daire Başkanlığı tarafından yerli ve farklı tohumlar verilerek takaslar yapıldı. Şenlikte, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Celal Polat da birer konuşma yaptı.


Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, 'Şenliğin yöremize, bölgemize, ülkemize çok iyi sonuçlar getireceğine inanıyorumö dedi. Bu şenliklerin başlamasının temel nedeninin 2006 yılında 5553 sayılı Tohum Yasası olduğuna vurgu yapan Polat, bu yasa ile çiftçilerin kendi ektiği ve yıllardan beri süre gelen tohumların korunması, bunların gelecek nesillere aktarılmasının amaçlandığını belirtti. Polat, 'Hiçbir ticari kaygı olmadan sadece tohumların üreticiler arasında alışverişini sağlayarak bu bölgeye adapte olmuş yerel çeşitlerimizi korumayı hedefliyoruz. Yerel tohumlar ileride yapılacak ıslah çalışmaları için de bir gen bankası niteliğindedirö diye konuştu.


Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da 'Bu bir duruş, basit bir şenlik değilö diyerek, bir toplumun kendi değerlerine sahip çıkmasının duruşu olduğuna dikkat çekti. Eşkinat şunları söyledi, 'Ben ilaç sektöründen geliyorum. Gittikçe genetik hastalıklar kanser gibi ölümcül hastalıkların arttığı dünyamızda her ne hikmetse tohum sektörüyle ilaç sektörünün aynı sermaye gruplarının elinde olduğunu görüyoruz. Biz daha sağlıklı ve uzun yaşamak istiyoruz. Bu bakımdan bu duruşa bir katkıda bulunan Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.ö


Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise Tekirdağ'ın tarım ve hayvancılığın başkenti olduğunu belirterek, “Böylede bir yerde de elbette üretimi ve kaliteyi artırıcı büyük etkinliklerin olması kaçınılmazdır. Tekirdağ'ın artık büyükşehir olmasıyla beraber bütün birimlerinin 6 bin 313 kilometre kare arazi içerisinde. ve bu arazinin 4 milyon 160 bin dönümü tarım arazisi. Bu tarım arazinin özelliklerini sayarsak Türkiye de üretilen buğdayın yüzde 20'si ayçiçeğin yüzde 33'u kanolanın 60'sı üzümün yüzde 3 Trakya topraklarında yetişiyor. Allah her türlü bereketi vermiş. Buğday üretiminde Türkiye ortalaması 280 kilo iken Tekirdağ ortalamasın 480 kilo. Bu veriler Trakya'nın önemini gözler önüne seriyor. Çocukluğunda şimdi organik diye satılan besinlerle büyümüş bir arkadaşınız olarak bu bir başlangıçtır” diye konuştu.