TEKİRDAĞ BUNDAN SONRA ARSENİKLİ SU İÇMEYECEK

TEKİRDAĞ BUNDAN SONRA ARSENİKLİ SU İÇMEYECEK

Yayınlama: 10.10.2014
316
A+
A-

 

TEKİRDAĞ BUNDAN SONRA ARSENİKLİ SU İÇMEYECEK

 

 

Tekirdağ Su Kanalizasyon İdaresi Muratlı ilçesinin arzulu köyünün su kaynağında bazı değerlerin yüksek çıkması üzerine Arzulu köyünün su kaynağını değiştirdi.


 

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesine bağlı Arzulu mahallesinin yıllardır kullandığı su kuyusunda yapılan deneyler sonucu bazı oranların yüksek çıktığı öğrenildi. Bunun üzerine harekete geçen Tekirdağ Su Kanalizasyon İdaresi Arzulu mahallesinin su kaynağını değiştirdi. Bir hafta içerisinde 4100 metre boru hattı döşeyen TESKİ Arzulu mahallesinde yaşayan vatandaşların su problemini çözdü.


 

Arzulu mahallesi sakinlerine muhtarlık önünde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe ve Arzulu mahallesi sakinleri katıldı. Muhtarlık önünde mahalle sakinlerine yaptığı konuşmada ; Kendisine oy veren tüm vatandaşlara teşekkür eden Başkan Albayrak hizmet ederken bize oy verdi yada vermedi diye ayrım yapmadan Tekirdağ’da yaşayan tüm vatandaşlara eşit şekilde hizmet vereceklerini belirtti.


 

“TEKİRDAĞ’LI ARTIK AĞIR METALLİ SU İÇMEYECEK”


 

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama da Tekirdağ’ın suyunda arsenik ve ağır metal olduğu iddialarına TESKİ Genel Sekreteri Halim ortadan yanıt gecikmedi. ORTA “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin ve onun büyük oğlu TESKİ’nin ayaklanması ve yürümesi kolay olmadı, 16 Haziran itibarı ile resmen göreve başladık ve başladıktan hemen sonraydı ki 10-15 gün öncesine kadar da en üst zirveye ulaştı ve Sağlık Bakanı Ankara’da ki su tartışmalarının ardından Eskişehir ve Tekirdağ’da da Ağır metal içeren arsenikli sular var niçin oralara müdahil olmuyorsunuz diye bir açıklama yaptıktan sonra. Biz Elimizde ki raporlara istinaden çoktan o işlemleri yapmıştık. Biz bu köylerin tamamında bugün Arzuluyu da çözmek kaydıyla su kaynağı değişikliği yaparak, arıtma ve kimyasal biyolojik arıtma  uygulamaları ile çözebildiklerimizi uygulamalar ile; çözemediklerimizi ise kaynak değişiklikleri yaparak tamamını bitirdik. Hiçbir şekilde Tekirdağ’ın tamamında ağır metal içeren bir su bundan sonra olmayacaklar. Göreve geldiğimiz gün ilk yaptığımız çalışmalardı, bu ithamlarda bulununca da hemen açıklamayı uygun bulduk.” Dedi.


 

“BURALARI BOŞALTIP ŞEHİRLERE GİTMEYİN”


 

Yapılan bu hizmetlerin tek bir amacı olduğunu belirten TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta “Hizmetlerimizin karşılığında tek şey istiyoruz; Buraları boşaltmayın, şehre gitmeyin meraları hayvansız, ahırları insansız toprakları da çiftçisiz bırakmayın sakın. Türkiye’nin en mümbit yerinde yaşıyoruz bunun farkına varın. Bizim derdimiz sevdamız Trakya.” Dedi.


 

“ERGENE ŞUANDA TAM BİR MUAMMA”


 

Arzulu köyü sakinlerinden bir tanesinin Ergene Deresinin sorulması üzerine, TESKİ’nin sadece evsel atıklar ile ilgilendiğini belirten Prof. Dr. Halim Orta “Hepinizin bildiği gibi bu ergene kirliliğini yaratan mesele sanayi kirliliğidir. Bu gün bunlar Çorlu’da 7-8 tane 13 tane de büyükşehir sınırlarımız içerisinde sanayi bölgeleri teşkil edildi. Bu organize sanayi bölgelerimizin tamamı ayrı bir belediye vasfı taşımakta ve biz yerel yönetimler olarak bu sanayi bölgelerinin içerisine girip herhangi bir müdahale de bulunmak onları kontrol etmek gibi bir hak ve sel ayete sahip değiliz. Bunun düzeltilmesi noktasında da hükümetin bir projesi var biliyorsunuz, bir atık su arıtma ve derin deşarj projesi yani. Bu 5 tane organize sanayinin çıktılarını arıtmadan sonra toparlayıp Çorlu- Karatepe altından Çorlu Tekirdağ sapağının 200 metre İstanbul tarafından, 4,5 km açığa -47 metre kotuna bir deşarjı söz konusu. Yani artık bu yatağı değiştiriyor, bu suyu bu tarafa vermiyor arıttığını söyleyerek Marmara denizine deşarj edeceğini söylüyor. Bu bir model tutar mı tutmaz mı ? olur mu olmaz mı ? bu kadar kirliliği kaldıramayan Ege gibi uluslar arası bir denizin yapamadığını Marmara gibi bir iç deniz yapabilir mi ? Deniz içi hareketler buna olanak tanır mı tanımaz mı ? yaşayarak göreceğiz. İnşallah tanır, tanımazsa bizim artık Marmara denizinden bahsetmemiz, oralarda bırakın suya girmemizi tuttuğumuz balığı bile yememiz mümkün olmaz. Ama sistem çalışırsa eğer bu bölgeyi korumuş oluruz. İnşallah çalışır bizde çalışmasından tarafız bu bir muammalı bir süreç.” Diyerek konuştu. Diyerek konuştu.


 

Yapılan bilgilendirmelerin ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe ve TESKİ Genel Müdürü Halim Orta bir süre kazı alanında incelemelerde bulunduktan sonra etkinlik son buldu.