Tekirdağ’ın Miras Evleri İlk Sahiplerini Ağırladı

Tekirdağ’ın Miras Evleri İlk Sahiplerini Ağırladı

Yayınlama: 04.04.2018
243
A+
A-

 

Tekirdağ’ın Miras Evleri İlk Sahiplerini Ağırladı

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Miraz Atölyesi” projesi, 3 etapta restorasyon yapılarak turizme kazandırılan tarihi evleri ilk sahiplerini ağırladı. Süleymanpaşa ilçesi Ertuğrul Mahallesini kapsayan Miras Atölyesi 1 projesinde yer alan tarihi evlerin Namık Kemak İl Kütüphanesinde tanıtımı yapıldı.

 

 


Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen Etkin Belediye Proje Yarışmasında Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Projeler Kategorisinde birincilik ödülüne de layık görülen “Miras Atölyesi” projenin önemli ayağı ve en eski mahallelerinden olanErtuğrul Mahallesindeki restore edilen ve 1900’lü yıllarda bu evlerde oturan ve tanıtımın düzenlendiği, Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi eski adıyla İtalyan Konağı’nın eski sakinleri olan Dussi ailesinin temsilcileri Edda ve Aldo Dussi de misafir olarak İtalya’dan gelerek tanıtıma katıldı.


Öte yandan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığının Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlediği buluşmada, Miras Atölyesi Projesi hakkında mahalle sakinleri bilgilendirilerek projelerin bundan sonraki aşamalarında mahalle sakinleri ile çalışmanın yolları aranacak.


KADİR ALBAYRAK GÖZYAŞLARINI TUTAMADI


Namık Kemal İl Halk Kütüphanesindeki tanıtımda bir konuşma yapan Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, salonda bulunan bir çok yabancı konuğu, babam ve kısmende kendimde tanıyorum ve şu anda burada tanıdık simalar var dedi. Albayrak konuşmasının arasında 14 yıl müdürlüğünüde yaptığı Tekirdağ rakı fabrikasının Tekirdağ’dan taşınması konusuna da değinirken göz yaşlarına hakim olamadı. Albayrak konuşmasının devamında şunları söyledi.


“Sayın Ertuğrıl Mahallesinin sakinleri, Bugün protokolün bir numarası sizlersiniz. Sizlere bu anlamlı günde böylesine anlamlı bir sunumu gerçekleştirmek beni oldukça duygulandırdı. Genellikle hislerimi gizlerim ama bazende işte bu duygusallık ön plana çıkıyor. Eşim ile dün akşam evimde bir evrak ararken, Tekel içki fabrikası ile ilgili bir dosya elime geçti. Dosyanın içerisindeki eski fotoğraflara baktım. Çok ilginç bir şey anlatmak istiyorum. Bu fotoğraflardan birini eşime de gösterdim. Sene 1943, Fabrikada çalışan memur eşlerinin fotoğraflarıydı. Ve şimdi 2018’lerdeyiz. Eşime dedimki bak Gülseren hanım ne hallere gelmişiz. Fotoğraftaki kişilerin üzerinde öyle güzel kıyafetler vardki, ikimizde şaşırdık kaldık ve gururla baktık. Yani Tekirdağ bu güzellikleri eskiden de yaşamış arkadaşlar. Bu fabrika 1928’li yıllarda buraya kurulurken Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi ile kurulmuştu. Eski yerleşimcilerden Rumlar gitmişler, Türkler yerleşmişler bizlere muazzam bir bağ potansiyeli bırakmışlar. O dönemde, Şarap fabrikası kurulurken bir uzman bulunsun talimatı gelmiş, Bunun üzerine yetkliler Mösyö Bufon isimli bir Fransız uzman bulmuşlar, Mösyö Bufon’un o dönem yazdığı bir rapor var. Bir nüshası da benim elimde bu raporun. İnanın o raporda bugün bile faydalı olacak birsürü bilgi var” ifadelerini kullanarak üzüntüsünü dile getirdi.


Albayrak, restore edilen tarihi evlerin birazdan sunumu yapılacak olan görselde de göreceksiniz. Ve hepiniz çok duygulacaksınız bu tarihsel dokunun nasıl meydana çıktığını göreceksiniz. Ben öncelikle şunu söylemek istiyorum. Bu evlerin sahipleri her zaman sizlersiniz. Buraya geldiğinizde lütfen misafir gibi gelmeyin. Sizler ev sahibisiniz. İnşallah bu akşam hep beraber yemekte de bir arada olacağız. Ben bütün buraların eski sahiplerini dinlemek istiyorum. Ben projenin hayırlı olmasını diliyorum. Proje bittiği zaman daha da canlanacağının inancındayım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi. Albayrak, bu konuşması sırasın da da duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı.