BOZ SIĞIRLAR KLONLANDI

BOZ SIĞIRLAR KLONLANDI

Yayınlama: 07.04.2014
164
A+
A-

 

Türkiye'nin ve Dünya'nın İlk Klon Anadolu Boz Sığırlarından Sağlıklı Yavrular Üretildi

 

 

2009 ve 2010 yıllarında Türkiye’nin ve dünyanın ilk klon Anadolu Boz Sığırlarını üreten Prof.Dr.Sezen Arat başkanlığındaki ekip bir kez daha başarılı çalışmaya imza attı.


2009 ve 2010 yıllarında Türkiye'nin ve dünyanın ilk klon Anadolu Boz Sığırlarını üreten Prof.Dr.Sezen Arat başkanlığındaki ekip bir kez daha başarılı çalışmaya imza attı. Ekip, klon dişi ve erkekten ilk defa sağlıklı yavrular üretmeyi başardı. Doğumları ile ilgi odağı olan klonların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürdüğü kaydedildi.



Türkiye'nin ilk klon boğası 'Efe' ve 'Ecem' in çiftleşmesi sonucu klon dişi ve erkekten yavru elde edildi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğinde bakılan ve 4 buçuk yaşında olan Türkiye'nin ilk klon boğası 'Efe' ve yine aynı üniversitede bulunan 'Ecem'in çiftleşmesi sonucu doğan buzağıya ise 'Cemre' adı verildi. Hem babası hem de annesi klon olan 'Cemre' Türkye'deki iki klondan doğan ilk ve tek canlı ünvanını kazandı.



İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğinde bakılan 'Türkiye'nin ilk Klon Buzağısı Efe' nin 4.5 yaşını dolduran yetişkin bir boğa olduğu ifade edilirken, yine aynı üniversitede bulunan 'Ece ve Ecem' ile Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde doğan ve fakülte çiftliğinde bakılan 'Nilüfer ve Kiraz' adlı birbirinin genetik kopyası olan dört dişi klon buzağının da 4 yaşını doldurduğu belirtildi.



Konu üzerinde çalışan Namık Kemal Üniversitesinden yapılan açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması' projesi çerçevesinde doğan klonların, yavru almak amacıyla çiftleştirme programına alındığı ve ilk yavruların Nilüfer ve Kiraz'ın klon olmayan boğalar ile tohumlanmasından elde edildiği kaydedildi. Açıklamada, "Sadece anneleri klon olan Kardelen ve Karakız adlı buzağılar 1 yaşını doldurdu. Bu yavrular klon dişilerin sağlıklı nesiller üretebileceğini gösteren ilk bulgulardı. Ancak en önemli sonuç geçtiğimiz hafta klon "Efe" ve klon "Ecem" in sağlıklı bir dişi buzağısının doğumuyla elde edildi. Hem babası hem de annesi klon olan ve "Cemre" adı verilen buzağı ülkemizde iki klondan doğan ilk ve tek canlısı ünvanını kazandı" denildi.



"NESLİ TÜKENMEKTE VE HATTA TÜKENMİŞ OLAN IRKLAR GERİ GETİRİLEBİLECEK"



Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonunun gen bankalarının kurulmasını teşvik ettiği ifade edilen açıklamada, "Tüm dünyada sürdürülebilir hayvansal üretimin sigortası olarak görülen yerli hayvanların sayıları gün



geçtikçe azalmakta, veya bunların bir kısmı geri dönüşümsüz olarak kaybolmaktadır. Bu nedenle Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonu gen bankalarının kurulmasını teşvik etmekte, kaybolan ırkların klonlama teknolojisi ile geriye getirilmesi için bu bankalarda dondurulmuş hücrelerin de saklanmasını önerilmektedir. Ülkemizde dondurulmuş hücreleri de saklayan ilk hayvan bankası kurulmuş, çok az sayıdaki akrabaları Balkanlardan İtalya ve Macaristana kadar yayılmış bulunan 'Anadolu Boz Sığırı' bu bankada saklanan dondurulmuş hücreler ile ilk defa ülkemizde klonlandı. Bu klonlardan oluşturulacak sağlıklı bir sürü tüm dünya için iyi bir model olacak teknolojinin nesli tükenmekte olan canlılar üzerinde uygulanabilirliği açısından umutları artırması planlanıyor. Bu nedenle klonlar üzerinde daha ayrıntılı çalışmak üzere Namık Kemal, İstanbul, ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Prof.Dr. Sezen Arat, Prof.Dr. Serhat Pabuccuoğlu ve Prof.Dr. Hakan Sağırkaya tarafından hazırlanan yeni bir proje TÜBİTAK'a sunulmuştur" ifadeleri kaydedildi.