Deniz İpek Yolu Taşımacılığında Avrupa’nın Gözdesi Tekirdağ

Deniz İpek Yolu Taşımacılığında Avrupa’nın Gözdesi Tekirdağ

Yayınlama: 01.04.2018
235
A+
A-

 

Deniz İpek Yolu Taşımacılığında Avrupa’nın Gözdesi Tekirdağ

 

Orta Avrupa ve Avrupa ülkeleri lojistik taşımacılığında Deniz İpek yolunu yoğunlukla tercih ederken, Türkiye bu noktada önemli bir noktada yer alıyor. Avrupa’nın 2. Büyük konteynır limanı olan Tekirdağ’daki Asyaport, deniz ipek yolu taşımacılığı ile alakalı Avrupalı bir heyeti ağırladı.

 


Tekirdağ Barbaros’ta faaliyet gösteren Avrupa’nın 2. Büyük konteynır limanı Asyaport’u ziyaret eden Bulgaristanlı PIMK Rail adlı lojistik taşımacılığı şirketi yetkilileri, Asyaport Liman AŞ. Genel müdürü Kadir Uzun ve beraberindeki yetkililerle bir araya gelerek, Deniz ipek yolu taşımacılığı konusunda görüş alış verişinde bulundular. PIMK Rail hali hazırda tren yolu aracılığı ile Bulgaristan’ın Varna, Burgaz ve Plovdiv  gibi kentlerinden Tekirdağ’ın Çerkezköy ve İstanbul Halkalıya lojistik seferler yapıyor.


Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Asyaport Liman AŞ. Genel müdürü Kadir Uzun, deniz ipek yolu yani gemiler ile bir noktaya getirilen yüklerin daha sonra trenler ve kamyonlar aracılığı ile Türkiye üzerinden doğu Karadeniz ve Orta doğuya nakil edilmesi sistemi oldukça önemli bir yöntemdir. Hem teknik olarak ulaşılabilen noktalar açısından hem de fiyat olarak Avrupa’nın tercih ettiği bir yoldur dedi.


Uzun,  Asyaport’a gelen Bulgaristanlı heyet ile yaptıkları görüşmeler ile alakalıda şunları söyledi. “Bugün burada Bulgaristan’da faaliyet gösteren PIMK Rail Genel müdürü, Penko  Nestorov Nestorov ve beraberindeki şirket yetkilileri ile firmanın Orta Avrupa ve Avrupa da tren bağlantılarıyla taşımacılık yapan büyük bir firma olduğunu öğrendik. Bizimle beraber Türkiye’de bu konuda işbirliği yapmak istiyorlar. Özellikle Asyaport’un çok ciddi bir transit olması, Dünya ile bütün noktalarda bağlantılı olması nedeni ile buraya gemilerin getirdiği yüklerin Doğu Avrupa ve orta Avrupa ya taşınması konusunda işbirliği yapmak istiyorlar. Bu işbirliği içerisinde bizimde ihtiyacımız olan Tekirdağ’da bir aktarma istasyonunun olmasıdır. Liman olarak yerel yönetimler ile birlikte çabamız uzun zamandır devam ediyor. Tekirdağ’da limanımız yakınlarında bulunan tren istasyonunda kurulacak olan bir aktarma istasyonu ile uzak doğu, Güney Amerika ve Avrupa dan gelen yüklerin doğu Avrupaya özellikle Romanya, Macaristan ve Bulgaristan’a hatta devamında Avusturya’ya götürülebilecek yüklerin tren bağlantıları yapmak la sağlanabilir. Uzak doğudan Tekirdağ’a Asyaport’a gelen gemilerimizin mevcut durumu ile İstanbul boğazından Karadeniz’e çıkıyorlar yani Ayrıca bir deniz taşımacılığına ihtiyaç var. Dolayısı ile sistem çalıştığında bu ortadan kalkmış olacak. Orta Avrupa ya gelen yüklerin ise Continente çıkması, Almanya’nın Hamburg Bremen limanına inmesi ile taşımacılıkta önemli olan sürenin daha da uzamasına sebep oluyor. Bu neden ile Asyaport bunun için çok ciddi bir lojistik aktarma istasyonudur. Ancak limanın kesinlikle tren yolu ile bağlanması şart. Bunun içinde Tekirdağ’daki tren merkezinde bir aktarma istasyonu kurulması ile sağlanabilir. Bu konunun çözülmesi halinde gelen yüklerin tren yolu ile, Avrupa’ya aktarılması hatta daha ileride, 3. Boğaz köprüsünden geçecek olan tren yolu ile Anadolu’ya Doğu Ana doluya buradan Bakü Tiflis hattı ile birleşerek Azerbaycan ve Gürcistan’a kadar ulaşılabilir. Biz bu nedenle bu aktarma tren istasyonu projesinin biran önce hayata geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.  Heyet yapılan sunumlar ve bilgilendirmelerin ardından Asyaport Limanında incelemelerde bulundu.