Konu TEOG, Sadık Baş Değerlendirdi

Konu TEOG, Sadık Baş Değerlendirdi

Yayınlama: 21.09.2017
244
A+
A-

 

Konu TEOG, Sadık Baş Değerlendirdi

 

Aden Okullarının Kurucusu Sadık BAŞ katıldığı bir canlı yayın programında velilere ortaokul 8.sınıf öğrencilerin liseler girmek için girdiği TEOG Sınavının kaldırılışı hakkında bilgiler verdi.


ARTIK ÇOCUKLARIMIZIN YETENEKLERİNİ KEŞFETME ZAMANI GELDİ?


Sınav baskısı öğrenmenin üzerinde olumsuz etkisi olduğunu hepimizi biliyoruz dolayısı ile herkesin girdiği teog sınavı adaletli bir sınav olabilir ama öğrencinin geleceğini belirlemede ne kadar objektif olduğu tartışılır bazı öğrenciler için doğru olabilir ama bir çok öğrenciyi de ölçmüyor yani dersleri iyi olmayan bir öğrenci gelecek sahibi olamayacak mı.bir öğrenci sportif becerisi yüksek ise sanat yatkınlığı yüksek ise teog nasıl ölçecek bu öğrenciyi böyle bir durumda teog’a giren öğrenci elbette geride kalacak ve başarısız olacak ve başarısız olarak katogarize edilecektir. şimdi bu sınav baskısı kalkınca çocuklarımız yetenekleri ortaya çıkacak her öğrenci kendi yetenekleri doğrultusunda ilerleyecektir. Ve elbette fen e matematiğe yüksek yeteneği olan öğrenciler de bu yönde ilerleyeceklerdir.


HER OKUL KENDİ SINAVINI MI YAPACAK TORPİL KAYIRMALAR NASIL ÖNLENECEK ?


Her okulun kendi sınavını yapması yada iyi okulların kendi sınavını yapması elbette kararlaştırılacak, fikirlerimiz bizimde var bu konu tasarlanıyor. Ancak torpil ve kayırma meselesi,fazla not verme, öğretmene verdirme meselelerini konuşacak olursak ve bundan şikayet edecek olursak şu anda da şikayet etmeliyiz.çünkü şu andaki TEOG sistemi zaten Not a dayalı bir sistem 6,7 ve 8.sınıflarda çocukların yazılı ortalamaları ve yapılan ortak sınav teog sonucu belirliyor.Kimse kimseden şikayetçi değil gidin Teftiş e sorun şu öğretmen şu öğrenciye fazla not verdi diye şikayet yok. Bu eleştiriler bence panik ile alakalı elbette bende istemem salt not a dayalı bir sistem tekrar geri gelsin. Zaten öyle olursa öğrencileri birbirinden ayıramayız en son teog da 17.000 kişi hepsini doğru yaptı bazı okullar doğum tarihine göre öğrenci aldı.bunları ortadan kalkacaktır.


SİZCE  SİSTEM NASIL OLMALI ?


Bence tüm maarif müfettişlerinin denetiminde ortak bir soru havuzu oluşturulmalı ve ben sınavla öğrenci almak istiyorum diyen okullar ortak havuza başvurmalı sonra da şu anda sınav salonlarına nasıl öğretmen görevlendiriliyorsa aynı şekilde yine öğretmenler görevlendirilerek her okulun başına maarif müfettişleri de yetkili kılınarak okul kendi sınavını yapmalı ancak bu tek başına yeterli olmamalı, yani çocuk fen bilgisini sınavda full yapıyor ancak fen ile ilgili hiçbir deney yapamıyor ise fen lisesine gidememeli.yani evet mülakat yapılmalı ama bu mülakatlarda öğrencinin portfolyo su istenmeli gitmek istediği lise ile ilgili neleri var ne yapmış .ya da şimdiye kadar ortaokulda 4 sene boyunca hangi çalışmalara katılmış gibi.yada sanatsal sportif başarıları var mı Sonra da bu okulları kazananlar basında gerekçeleri ile ilan edilmeli.Bu hem objektif hem de adaletli sistem olacaktır.


TEKNOLOJİYE SOSYAL ETKİNLİKLERE  DAHA FAZLA VAKİT AYIRACAKLAR


Düşünün ki dünya teknolojide inanılmaz bir boyutta artık robotlar tabletler 3 d yazıcılar eğitimde yerlerini almış durumda ışığın kırılması,kalbin atışını 3 boyutlarla izlerken biz kalkıyoruz hala formül ezberleyen çocuğu başarılı kılmanın yollarını arıyoruz. Çok iyi resim yapan bir çocuğun karşılığı neden yok, keman çalan çocuk sadece evine gelen misafirlere çalacak konuma geldi,okullar spor yarışmalarına neredeyse takım çıkartmıyorlar. Artık bizim çocuklarımızın yeteneklerini keşfetme zamanımız geldi.derste başarı değilse başarısız diye ayıramayacak artık kimse o çocuğu.matematiği zayıf olan ama çok iyi piyano çalan çocuklarımız artık bizi uluslararası müzik festivallerinde temsil edecek ve onun toplumsal görevi de artık bu ülkeyi temsil etmek olacak.Bununla hem ailesi hem çevresi hem de kendisi gurur duyacak artık.


MEB NEDEN SINAV SİSTEMİ NEDEN SÜREKLİ DEĞİŞTİRİYOR NEDEN DOĞRU SİSTEM GETİRİLEMİYOR ?


Bakın bu ülkede yıllardır yapılan ve arttırılan bir sınav sistemi var ve bu son 15 yılın sorunu değil, dikkatle inceleyin , sınav gelmiş, dershane gelmiş sınav artmış ,dershane artmış birileri bununla semirmiş mali kaynaklarını buraya bağlamış semirmiş ,beyin devşirmelerini buraya bağlamış semirmiş,örgütüne bağlı elemanlarını dershanelerinde istihdam etmiş semirmiş  fetö denen bu yapıya millet inanmış himmet adı altında paraları bu  yapıya toplamış


Toplum sınavdan sıkıldığında ismini değiştirip başka bir isim konmuş, Sayın Cumhurbaşkanımız dershane meselesinde ayağa kalkanlar şimdi nerde,şu anda sınav yapılmıyor mu yapılan sınavlarda öğrenciler gayet başarılıda oluyor.dershane de yok demek ki bu yapı ortadan kaldırıldıktan sonra milli eğitim adına artık güzel şeyle olmaya başladı.artık aileler dershane parası ceplerinde kaldı okullar artık daha rekabetçi halde.bunları görmek lazım ben gelecek 15 senede de sonrasında da sınavların değişeceğini düşünmüyorum.


İMAM HATİPLERİN BAŞARISIZLIĞINI MI GİZLENMEK İSTENİYOR  ?


Ülkenin tamamını ilgilendiren meselelerde toplumu yanlış yönlendirecek siyaset ve muhalefet yapmak doğru olmaz.o zaman bende şu soruyu sorarım 1999 da bir takım malum yapılar katsayı meselesini getirmeden önce imam hatipler başarısız mıydı.ya da bu soruyu genelleyelim meslek liseleri başarısız mıydı.bugün 1999 dan önce imam hatip den de endüstri meslekten ticaret lisesinden mezun olan bir çok başarılı kişi var. Ben Tekirdağ Ticaret Lisesi mezunuyum. Eğer katsayı olsaydı ben bugün üniversiteli olamayacaktım. kardeşim imam hatip ortaokulu mezunu katsayı sebebi ile lisesine göndermedik.neden vatandaş çocuğunu istediği okula gönderemesin dileyen dilediği yere göndermeli,şimdi sorgulayacaksak meslek liselerini başarısız  gösterecek hale getirenleri sorgulayalım.


MESLEKİ EĞİTİME YÖNLENME NASIL OLACAK?


Aynı şekilde ben tekrar 1999 yılını örnek göstereyim katsayıdan önce aileler çocuklarını üniversiteye kazanamaz ise en azından bir meslek sahibi olması için meslek liselerine gönderiyorlardı örnek benim derslerim ortaokulda iyi değildi. Ailem bu çocuk okumaz dedi meslek lisesine gönderdi.hem muhasebe öğrendim hem de üniversiteyi kazandım kazanamasaydım  en azından  muhasebeci olmam garanti idi.bir çok meslek lisesine giden üniversiteyi kazamasa bile meslek sahibi oldu .Şimdi tekrar bu algıya oluşturacak söylemleri yaygınlaştırmamız lazım artık aileler çocuklarını meslek liselerine gönderip oradan üniversiteyi da kazanabileceklerini bilmeli. Kollarında iki bilezikle mezun olabileceklerini bilmeli.bu konuda hepimize görev düşüyor.


ÜNİVERSİTE SINAVI DA KALKARMI?


Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın bu sınavında kaldırdık dediği gün inanın çok mutlu olurum. Türkiye’nin her ilinde artık üniversite var.ve bunların birbirlerinden büyük farkları yok.öğrencilerin en çok tercih ettikleri ve gitmek istedikleri üniversiteler  kendi sınavlarını yapabilirler.düşünün Tekirdağ dan bir öğrenci evinin dibindeki üniversiteye seçtiği bölümden 3 puan daha yüksek diye gidemeyip buradan kalkıyor Çanakkale ye aydına diğer illere gidiyor oradakilerde başka bölümler için belki buraya geliyor.bu hem ekonomik hem sosyal hem de kültürel açıdan birçok zorluklar getiriyor ne var ki herkes kendi şehrindeki okulda okusun yoksa istediği bölüm o zaman gitsin başka yere,yine bence dileyen dilediği bölme gitmeli çocuk tıp okumak istiyorsa gitsin denesin ben okuyacağım desin.ilk sene bir hazırlık bölümü konsun bakalım okuyabilecek mi.inşaat mühendisliği okumak istiyorsa gitsin denesin bakalım okuyabilecek mi böylece alanını seven tercihler olur tesadüfen yerleşen okullar olmaz.bir üstte hukuk var yerleşemiyor altta öğretmen oluyor böyle bir şey olmamalı.yada yüksek puan aldı diye çocuk gidiyor hukuk yazıyor ama yapısı öğretmenliğe uygun.Umarım bir gün bunun da kalktığını duyarız.