‘’Plastik Ürünler Kanser Yapıyor”

‘’Plastik Ürünler Kanser Yapıyor”

Yayınlama: 03.05.2019
340
A+
A-

Tekirdağ Yozgatlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Süleymanpaşa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Plastik hayatlar ve kanser” konulu konferans düzenlendi. 

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Hamdi Temel, plastiklerin kansere neden olduğuna değinerek, “Plastik ürünler kanser yapıyor. Her gün kullandığımız sayısız ürün, bardak, pet şişe, çatal, kaşık, suni köpükten yapılan kaplar, saklama kapı, oyuncaklar, kırtasiye ürünleri gibi şeylerde Bisfenol A, azo boyar maddeler, ağır metaller gibi maddeler içeriyor. Yüksek ısıda gıda ve sıvılara nüfus ediyor. Bu maddeler triod, büyüme hormonu, östrojen ve testesteron hormonların üretimini azaltıyor. Plastiklerdeki bu hammaddeler obeziteye yol açıp, diyabet, astım hastalıkları ve karaciğer hasarına neden oluyor. Plastik tabak, kaşık, çatal malzemeler ile sıcak içecek, yiyecek tüketimi ciddi olarak terk edilmesi gereken Sağlık Bakanlığı’nca üretime müdahale edilmesi gereken bir konudur” dedi.

“İÇİP İÇİP KISIR OLMAYIN” 

Plasik ürünlerin poşet çaylar üzerindeki metal zımbalar nedeniyle kimyasal bir etkiye uğradığını ifade eden Dr. Hamdi Temel, “Maliyeti düşürmek için üretilen çok ince bardaklar ile tüketilen 70-90 sıcaklığındaki içecek içinde bulunduğu polimer malzemeyi ısı etkisi ile çözerek, monomerlerine ayırmaktadır. Bu monomerleri ise tehlikeli kanserojen malzemelerdir. İçeriğindeki polistiren nedeniyle yorgunluk, sinirlilik, uyku güçlüğü, trombosit düşüklüğü ve lenfatik anormallik yaşanabilir. Poşeti oluşturan ambalaj malzemesinin niteliği, gözenekli olan bu malzemenin polimer lifli yapıya sahip olması, sıcaklığa bağlı olası yapısal değişimleri ve metal zımba kullanılmış olması istenmeyen özelliklerdir. Şayet poşeti oluşturan gözenekli, kağıt hissi veren malzeme sentetik içerikli bir maddeden yapıldıysa bu sağlık açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Başta karaciğer, böbrek olmak üzere vücuttaki değişik organ ce dokularda olumsuz etkiler yaratabilir. Poşet üzerindeki metal zımba ise mineral içerikli asidik ve sıcak bir sıvı olan çay içinde normal sürenin üzerinde beklediği zaman çözünmeyle sonuçlanan kimyasal bir etkiye uğrayarak, ağız yolu ile alınan “ağır metal iyonu maruziyeti” oluşturabilmektedir” şeklinde konuştu.

KANSERSİZ YAŞAM İÇİN ÖNERİLER

Önerilerde de bulunan Temel, “Plastik kapları buzdolabına koymayın, arabada bırakılan pet şişelerdeki suları içmeyin, hamile ve bebeklere pet şişelerden su içirmeyin, eve alınan damacanalardaki suyu hemen cama boşaltın, cam biberon kullanın, sıcak çay, kahve gibi sıvıların sunulduğu plastik bardak ve plastik karıştırıcıların kullanımından kaçının, plastik kapları mikrodalgaya koymayın, güvenilir belediye suyu için” diye ifade etti.

Plastiğin çevreye ve insan sağlığına zararının bilim insanları tarafından kanıtlandığını aktaran Temel, “Naylon poşetlerin imhası sırasında çok tehlikeli gazlar açığa çıkıyor. Kanalizasyonları tıkayarak barajların tıkanmasına neden oluyor. Plastikler okyanus ve denizlerimizi de kirletiyor” diye konuştu.

Konferansa, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Tekirdağ Yozgatlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Taşkınoğlu, Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Barut, AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Sezayi Çetin ve öğrenciler katıldı.

Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt konferans anısına Prof. Dr. Hamdi Temel’e hediye takdiminde bulunarak program son buldu.