Eğitimde Tehlike Çanları Çalıyor

Eğitimde Tehlike Çanları Çalıyor

Yayınlama: 06.02.2019
240
A+
A-

Tekirdağ 2018 LYS ve üniversite sınav sonuçlarında hayal kırıklığı yarattı. İYİ Parti Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Muzaffer Doğan, LYS ve üniversite sınavlarındaki başarısızlığı değerlendirdi.

ÜLKE OLARAK EĞİTİMDE GERİLEDİK

Ülkenin eğitim konusunda geldiği son noktayı paylaşan İYİ Parti Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Muzaffer Doğan, “2000’lerin başında ekonomik gelişmişlik olarak dünyada 17. sıradaydık. Eğitim sıralamalarında da 20. sıradaydık. Hedef 23 yılda ekonomide eğitimde ilk on a girmekti.2019 yılında ekonomide yine 17. Sıradayız eğitimde ise PİSA sonuçlarına göre 70 gelişmiş ülke arasında Matematikte 49.,Türkçe okuyup anlamada 50.,Fen Bilgisinde ise 52. Sıradayız” dedi.

EĞİTİMDE 66. SIRAYA DÜŞTÜK

Yıllara göre Tekirdağ’ın eğitimdeki rakamlarında düşüş olduğunu vurgulayan Doğan, “Yıllara göre Üniversite sınav sonuçları incelendiğinde düşüş 2012 yılında başlamış olup, sendikaların tedbir alınsın uyarılarına kulak ardı edilmiş ve   bu günlere gelinmiştir. İlimiz 2013 yılı üniversite sınav sonuçlarına göre sayısal sıralamada 31. Sıradadır. Tedbir alınmadığı için İlimiz 2014 yılında 54. Sıraya gerilemiştir.2015 yılında da başarısızlık sırası hızla aşağılara inerek 58.sıraya gerilemiştir. İki yıl yayınlanmayan sonuçlar 2018 yılı sonuçları yayınlandığında gördük ki, başarı sırası daha da gerileyerek 66. Sıraya gelinmiştir. Bu sonuç İlimize asla yakışmayan bir sonuçtur.Bizimle birlikte en sonda yer alan illerimizin eğitimi büyük oranda terörden etkilenen illerimizdir. İlimizde terörle ilgili bir  gerekçe olmadığına göre eğitimimizi terör gibi olumsuz etkileyen gerekçe; adalet, hakkaniyet ve liyakat giderek uzaklaşma olduğu açıkça görülmelidir” diye konuştu.

LİSELERE GİRİŞ SINAVINDA 45. SIRAYA GERİLEDİK

Liselere giriş sınavında da durumun farklı olmadığını aktaran Doğan, “İlimizdeki Ortaokul seviyesindeki okul velileri öğrencilerin eğitimi ile ilgili konulara çok ilgilidirler. Fakat Ortaokul sonu lise sınavlarında da muazzam bir düşüş görülmektedir. 2013 yılında 20 li sıralarda olan ilimiz 2018 yılına gelindiğinde 45.sıraya gerilemiştir. Sınavda ki dersler itibariyle inceliğinde durum daha da vahimdir. Türkçe testinde, 20 soruda 16,60 puan ile 43. sıradayız. Matematik testinde, 20 soruda 6.87 puan ile 46. sıradayız. Fen Bilimleri testinde, 20 soruda 13.21 puan ile 44. sıradayız. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde, 20 soruda 9,18 puan ile 59. sıradayız. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde, 20 soruda 9,69 puan ile 58. sıradayız. Yabancı dil testinde, 10 soruda 7,91 puan ile 37. Sıradayız” sözlerini kaydetti.

EN BÜYÜK ZARARI YANDAŞLAR VERDİ

Eğitimin Tekirdağ’da kan kaybettiğini belirten Doğan, “Bu yandaşlık sonucu tecrübeli idarecinin yerine acemi tecrübesiz bir ekip getirilmiştir. Gelen liyakatsiz ekibe Öğretmenler de fazla güvenmemiş zaman içinde adalet duygusu zedelenmiştir. Okullarımız bugün adaletin aşındığı, hukukun işlemez olduğu yerler haline gelmiştir. Adaletsiz ve liyakatsiz uygulamalar ilimizde kaliteli eğitimi adeta yok etmiştir. Bu adaletsizliğin eğitimi olumsuz etkileyeceği  tüm eğitim paydaşlarınca; iktidar partisinin O dönemdeki il başkanlarına ve yöneticilerine defalarca dile getirilmiş ama yandaş sendikanın eğitime yaptıkları adeta görmezden gelinmiştir. Bu kayıtsızlık Tekirdağ eğitimine çok büyük zarar vermiştir. Sonuç olarak; Yukarıdaki yanlış uygulamalarla, İlimizin eğitimine,  geleceğine adeta bir darbe vurulmuştur. Bu sonuçlarda en büyük vebal bu dönemde görev yapan en büyük mülki amirler ile iktidar partisinin yöneticilerindedir.  Ortaya çıkan tablo son derece vahimdir. Umut ederiz ki başta Sayın Valimiz, Milli Eğitim Müdürümüz ve tüm ilgililer ilimizin eğitimini daha kaliteli hale getirmek için üzerine düşeni yaparlar. Aksi halde gelecek yıl eğitim adına daha kötü sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmazdır” dedi.