Dış Ticaret Okulu Bitti

Dış Ticaret Okulu Bitti

Yayınlama: 23.11.2018
402
A+
A-

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 23 Ekim-21 Kasım tarihleri arasında Lüleburgaz’da gerçekleştirilen ‘’Dış Ticaret Okulu’’ eğitim programı sonunda başarılı olan katılımcılara sertifikaları verildi.

Tekirdağ’da bir otelde yapılan sertifika dağıtım törenine Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve kursiyerler katıldı. Burada bir konuşma yapan Genel Sekreter Şahin şunları söyledi: “Trakya bölgesinde büyük, orta ve küçük ölçekli birçok firmamız yer almakta ve bu firmalarımızın birçoğu ihracata adım atmaya çekinmektedir. Bu firmalar gerek personel eksikliği, gerek bilgi eksikliği, gerekse ihracat teşvikleri hakkında bilgi eksikliği sebebiyle çekinceler yaşamaktadır. Kurumumuz bu durumu gözlemledikten sonra en azından bilgi eksikliği ve cesaret noktasında firmalarımıza yardımcı olabileceğine karar vermiş ve alanında uzman eğitmenler ile “Dış Ticaret Okulu “nu düzenleyerek ihracat konusunda farkındalık yaratmak adına ilk adımı attı.

Burada eğitim alan ve bu konuda çalışmak için gerekli alt yapıya sahip olan arkadaşlarımızdan atılım içinde olmalarını bekliyoruz. Dış piyasalarda doğacak her fırsatı ilk önce firmaları adına, sonra da ülkemiz adına değerlendirmelerini bekliyoruz. Yaklaşık bir ay süren eğitim sürecini tamamlayan ve sertifika alan tüm arkadaşlarımızı kutluyor ve ihracat çabalarında başarılar diliyorum.”

Daha sonra eğitim programına katılan kursiyerlere sertifikaları Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin tarafından verildi.

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 3 yıldır düzenlenen Dış Ticaret Okulu olarak adlandırılan program 2 aşamadan oluşuyor. Teorik eğitimden oluşan ilk aşamada firmalara; Uluslararası Pazar Araştırma yöntemleri, Pazar, Müşteri ve Rakip Analizinde İnternetin Kullanımı, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi, İhracat Mevzuatı, İthalat Mevzuatı, Gümrük İşlemleri, Dış ticaretin finansmanı ve ödeme şekilleri, İhracatta Krediler ve finansman araçları, İhracatta Devlet Yardımları konularında bilgiler veriliyor. İkinci aşamada ise firmalar her eğitim gününü bir basamak olarak kullanıp ihracat stratejilerini oluşturuyor ve proje çalıştayında oluşturdukları bu stratejilerini sunarak 5 gün boyunca dış ticaret istihbaratı danışmanlığı alma şansını yakalıyorlar. Firma aldığı bu danışmanlık ile ihracat stratejisini detaylıca oluşturarak, nokta atışı ihracat yapar duruma geliyor.

Bu güne dek Tekirdağ ve Çerkezköy olmak üzere program iki kez düzenlendi ve 48 firmaya eğitim verildi, 15 firmaya danışmanlık sağlandı. Danışmanlık verilen firmalardan Kurt Tarım 2 milyon Euro, Mutafoğlu Un 4 milyon Dolar, Astro Temperli Cam aylık ortalama 8-9 tır seviyelerinde ihracata başladı. Bunun dışında Bross Tekstil, Öztürkler Yem ve Salkım Orman ürünleri de ihracata ilk adımlarını attılar.