Çiftçiler Terlikle Meclise Geldiler

Çiftçiler Terlikle Meclise Geldiler

Yayınlama: 02.12.2018
557
A+
A-

CHP’li Aygun, icra takiplerinin durdurulmasını çiftçi borç ertelemesinde 2018 yılı Kararnamesi dışında kalanların da kapsama alınmasını ve borçlarının yapılandırılarak taksitlendirilmesini istedi

AYGUN’DAN HÜKÜMETE UYARI: ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN ÇEKİLİRSE, GIDA GÜVENLİĞİ KALMAZ!

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, kuraklık nedeniyle verim kaybına uğrayan, ekonomik krizin de etkisiyle borçlarını ödeyemez hale gelen çiftçilere icra gelmeye başladığını kaydetti. Aygun, sadece Çorum’da 1000’i aşkın çiftçiye 40-50 bin TL arasında borç geldiğini belirtti. 2018/11983 sayılı Kararname’nin kapsamı dışında tutularak icra takibine sokulan çiftçiler hakkındaki icra işlemlerinin iptalini isteyen Dr. Aygun, “Büyük maddi gelir kaybı yaşayan çiftçilerimiz hakkındaki işlemler durdurulmalı ve acilen borçları yeniden yapılandırılmalı ve taksitlendirilmelidir. Çiftçiler üretimden çıkarsa, gıda güvenliğimiz kaybolur” dedi.

BİNİ AŞKIN ÇİFTÇİYE İCRA TAKİBİ

Aygun, çiftçiler hakkında başlatılan icra takibini Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istenen önergede, “1686 sayılı Akpınar Tarım Kredi Kooperatifi’nden tarımsal kredi kullanan 1000’i aşkın çiftçinin 2012 veya 2016 yılından bugüne kadar devam eden borçları; yıllara sarı kuraklık nedeniyle ertelenmiş iken 2018/11983 sayılı Kararname’nin kapsamı dışında tutularak icra takibine sokulmuştur” dedi.

 20 GÜNLÜK SÜRE NEDENİYLE BORÇ ERTELEMESİNDEN YARARLANAMADILAR

Aygun, 20 Haziran 2018 tarihli Kararname ile 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye sınırları içinde meydana gelen aşırı sıcak, sel, su baskını, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, don, dolu, kırağı, kuraklık ve yıldırım düşmesi gibi nedenlerle Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi çeken çiftçilerin borçlarının ertelendiğine işaret ederek, ortaya çıkan sorunu şöyle özetledi: “Akpınar Tarım Kredi Kooperatifi’nden kredi alan çiftçiler ise 20 günlük süre ile 2018 yılı borç ertelemesinden yararlanamamıştır. Üstelik 2012 yılından bu yana borç ertelemesinden yararlanan çiftçiler, anaparanın beş katı kadar artan faiz borçları ile karşı karşıya kaldığı için icra takibine düşürülmüştür.  Ayaklarında terlikle TBMM’ye gelen çiftçiler, yardım istemiştir.  Çiftçilerimiz; bu yıl da kurak geçen mevsim nedeniyle yaşanan verim düşüklüğü sonucu borçlarının anaparasını bile ödeyemez duruma geldiklerini ifade etmişlerdir.

Ekonomik kriz nedeniyle çok büyük firmaların da konkordatoya gittiği süreçte, Türkiye’nin gıda güvenliğinin sigortası olan çiftçilerimizi üretimde tutmak için kolaylıklar sunmak ve borçlarını yapılandırarak taksitlendirmek zaruridir.”

Aygun, şu sorulara çözüm bulunmasını istedi: 2018/11983 sayılı Kararname’nin kapsamını genişleterek, icra takibi başlatılan çiftçilerimizin borçlarını bu yıl da ertelemeyi veya borçlarını yapılandırıp taksitlendirmeyi düşünür müsünüz? Türkiye genelinde çiftçilerimize yönelik icra takiplerini durduracak mısınız? 2017 yılında 6 bin 867 çiftçiye icra takibi yapıldığı dikkate alınırsa, bu rakamın 2018 yılı sonunda çok büyük rakamlara ulaşacağı görülmektedir. Çiftçilerimizi desteklemek üzere icra takibindeki ortaklara, vadesi geçen borçlarını ödeyebilmek için ne gibi bir çalışma yapacaksınız?