8. Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu

8. Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu

Yayınlama: 14.11.2018
447
A+
A-

TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu 8. Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu’nda (G 3) yaptığı konuşmada gençlere, “Mutlaka dünyayı takip edin ve yabancı bir dil öğrenmeye çalışın. Ortak iş yapmayı öğrenin” çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu “Her iş hayalle başlar, hayal edin, hayallerinizin peşinden gidin” dedi.​

Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu kapsamında düzenlenen etkinliğe TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Genç Girişimci ve Kadın Girişimcilerden sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri katılım sağladı. Gazeteci Vahap Munyar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde girişimciliğin şifrelerini anlatan TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu, bu forumun Türkiye’nin en kurumsal girişimcilik etkinliklerinden olduğuna işaret ederek, “Bu devirde bilgiye ulaşmak kolay. Yani, know-how’da sorun yok. Asıl önemli nokta: doğru insanları tanımak, network kurmak. Yani, know-who. İşte burada, know-who sağlıyoruz. Türkiye’nin yıldız girişimcileriyle, girişimci adaylarını tanıştırmak için yapıyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederken, “Başta Genç Girişimciler Kurul Başkanı Ali Sabancı kardeşime, G-3 Platformu Başkanı Gülden Yılmaz’a, HABİTAT Başkanı Sezai Hazır’a ve TURKCELL’e teşekkür ederim. Ayrıca bu etkinliğe destek veren, İstanbul Ticaret Odamı, İMEAK Deniz Ticaret Odamı, İstanbul Ticaret Borsamı, İstanbul Sanayi Odamı, kadın ve genç girişimciler kurullarımı ve buraya gelen tüm oda-borsalarımı tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine dünya ekonomisindeki değişim ve dönüşümü anlatan TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bakın dünyada müthiş bir dönüşüm var. Eskiden ülke sınırları, çok şey demekti. Bugünse ülke sınırları eski anlamını yitirdi. Internet ile her yere ulaşmak mümkün. Herkes birbirine bağlandı. Bir başka deyişle, herkes bir bütünün parçası haline geldi. Küresel değer zincirleri oluştu” dedi. Iphone örneğini veren Hisarcıklıoğlu ABD’li bir firma olmasına rağmen 30 farklı ülkede parça parça üretildiğine dikkat çekti. “Bu da aslında gelişen ülkelere bir fırsat sağlıyor. Kendi ülkelerinde, üretim kapasitesi kuruluyor. Küresel ekonominin ağırlık merkezinin batıdan doğuya kayması da işte bununla alakalı” diyen Hisarcıklıoğlu, ikinci büyük değişimin de, şirketlerde yaşandığını ifade etti.

Artık alın terinin yerini akıl terinin aldığından söz eden Hisarcıklıoğlu, eskinin şirketlerinin yerini yeni nesil şirketlere bıraktığını bildirdi. Dünyada son 10 yılda enerji şirketlerinin yerini teknoloji şirketleri aldığını dile getiren TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Peki, bu değişme ayak uyduramayan ne oluyor? Değişime ayak uyduramayan geriye düşüyor. Alınması gereken ders: değişimin gerisinde kalan, kaybeder. Peki, dünyada tüm bunlar olurken, biz hangi gündemle meşgulüz.” Dünyanın; yapay zeka, nanoteknoloji, temiz enerji ve gen teknolojisini konuştuğunu ancak Türkiye’de insanların siyaset, spor, magazin ve dizilerden oluşan bir gündemle meşgul olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, insanların neye odaklanırsa ve neyi konuşursa o konuda ilerleyebileceğini söyledi. TOBB Başkanı, “ Dünya 21. Asırla ilgili meseleleri tartışıp, kendini bir sonrası sanayi devrimine hazırlıyor. Bizimde tüm bunlara ayak uydurmamız gerekiyor. Bilim üretemezsek teknoloji de üretemeyiz. Ekonomide bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ama şu unutmayın. Son 25 yılda, 5 önemli ekonomik kriz yaşadık. Hepsini de geride bıraktık, yola devam ettik. Yani bu teker bu tümsekte kalmaz. Ülkenize ve kendinize güvenin.”